Uchování hotového kvasu z třešní
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 37.155 (?), 21.6.2009 19:44, zobrazeno: 47680x
Prosím o informaci, zda je možné po vykvašení zachovat kvas nějakou dobu bez pálení. Jedná se mně zejména o to, že většina palíren funguje jen sezoně, tzn. zhruba od srpna a tudíž člověk nemůže nechat vypálit skoré třešně. Prosím o radu, jestli by pomohlo po vykvašení uzavřít nádobu, popř. zadělat igelitem a páskou a dát do místnosti s teplotou okolo 10 - 15 st.? Praktikoval jste to někdo, prosím? Děkuji za všechny odpovědi. Petraš
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 138.172 (?), 22.6.2009 16:41
Bohužel člověk nižší teplotu nevytvoří. Těžko budu v těchto dnes hledat teplotu pod bod mrazu. :-)))) Bohužel marně hledám pálenici, která by již fungovala, popř. zase chtějí obsah až nad 150 l, což samostatně nedám dohromady bez toho, aniž bych čekal na dozrání dalšího pozdějšího stromu. Nakládám barely na auto a vyrážím směr střední Slovensko. :-))). Jinak díky za radu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 138.172 (?), 22.6.2009 16:48
Rád bych se Vás poptal, zda ušlechtilé kvasinky mohu přidat již do cca týden naložených beček? Ohledně cukru do třešní mně také známý radil přidat cca 2 kg / 50 l sud. I když se mně to zdálo moc a raději bych nepřidával, provedl jsem tak. Tou kyselinou citronovou mám okyselit až po vykvašení nebo již rozředěnou přimíchat nyní? A orientačně jaké množství, prosím? A uzavřít až po vykvašení nebo máte na mysli kvasnou zátku s habičkou, která bude vložena do kýble s vodou, aby se zpět nedostávat žádný vzduch? Nyní mám sudy přikryté pouze čistou hadrou. Na vrchní části se občas vyskytne plíseň - je, prosím, na závadu nebo ji ponechat? Samozřejmě, že jakmile se kolář (deka) začne propadávat, okamžitě ji odstraním. Děkuji moc za zkušené rady. Je pravda, že třešně dají zabrat, ale i tak věřím, že mně výsledek potěší. :-)))
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 94.12 (?), 22.6.2009 17:08
Ušlechtilé kvasinky můžete přidat kdykoli, ale jestli již obsah kvasí, jejich přínos nebude velký. Divoké kmeny lze trochu potlačit zasířením, ale toho bych se u kvasu bál. Cukr bych volil hnědý třtinový nerafinovaný, i když je dražší. Kvas bych okyselil hned v začátku, stejnou dávkou jako při přípravě ovocného vína. Sudy bych uzavřel hned od začátku - při kvasné trubičce může plyn odcházet a vzduch se ke kvasu nedostane. Čistá hadra chrání kvas jen před prachem, ale ne před okysličením. Plíseň do zdravého kvasu nepatří, zejména v malé nádobě. Někdy ale nejde o plíseň, nýbrž tzv "křís" - takový bílý škraloup. Ani ten ale kvasu na kvalitě nepřidá. Ale jak říkám, s třešněmi už přes 20 let žádné zkušenosti nemám. S třešňovicí od kamarádů ano, vždycky ji pochválím, vědom si námahy, co je musel stát sběr třešní. Ale kvalitou mě málokdy upoutá, asi kvůli nadbytku přidaného cukru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář (108) - 235.143 (?), 22.6.2009 20:49
Nejako mi to nedá, ale z 250 L kvasu len 13l...? Nejako sa mi to nezdá, čerešne nemajú vysokú výťažnosť, ani nejaké letité skúsenosti s nimi nemám, ale mám pocit, či Vám neprekysli. Čerešne sa rodia, zbierajú, ale predovšetkým kvasia za teplých mesiacov... Maximálne dávam čerešniam 3 týždne a potom rýchlo do pálenice. Neviem, či práve toto nemalo vplyv na množstvo destilátu - začal proces premeny alkoholu na kys. octovú, no ešte ste to stihli, kým sa proces nedokončil a niečo vypálil. Toť môj osobný názor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|