Uchování hotového kvasu z třešní
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář (108) - 235.143 (?) 22.6.2009 22:04
Presne tak. Ono je dosť roboty už len so slivkami, ktoré sú väčšie. A pri nich simôžete sadnúť kľudne na zem a zbierat popadané, kdežto čerešne musíte fakt trhat na rebríkoch - väčšinou oberám vysokokmene a to je tiež na zabitie a dobiť si celý strom aj s haluzami nemám v rovine úvah pri zbere.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 71.211 (?), 30.6.2009 9:10
Ja som včera pustil čerešne nazbierané pred dvoma týždňami. Každý strašil že čerešňový kvas je citlivý a sám som bol svedkom v pálenici chlap predo mnou zo 100 litrov čerešňového kvasu vypálil 2 litre mútnej pálenky. Kvas som podporil dvojitou dávkou vínnych kvasiniek a 1 kg cukru hneď na začiatku. Čerešne som popučil len v rekách koľko šlo. Kvasenie sa rozbehlo ozaj búrlivo a po týždni (minulú stredu) sa zastavilo, vtedy som kvas premiešal. Zmeral som ho v piatok a ukazoval 2%. Nechal som ho do včera a zas som ho zmeral. Stále 2%. Aj keď sa mi ešte neprepadol, rozhodol som sa neriskovať a utekal som to prepáliť. Zo 40 litrov kvasu mi vyšlo 3,5 litra 55% čerešňovive. Pálenie som končil pri 35%. Výsledok je voňavá a jemná pálenka (aj keď je ešte "teplá"), asi najlepšia aká sa mi doteraz podarila. Je pravda že som 5 hodín visel na strome a výťažnosť je mešia ako u slivák, ale podľa mňa sa slivovica nehrabe. A to boli čerešne ešte nie celkom dozreté. V sude mám ešte 60 litrov kvasu z tmavých popraskaných prezretých čerešní tak si robím nádeje na ďalšiu dávku. Ale to až o dva týždne... Potom podám hlásenie. Johny
|
|
|
|
|
|
|
host - 17.55 (?), 6.7.2009 20:21
tak s tou výtěžností má pán ze slovenska,,naozaj praudu,,mám tři druhy třešní ty co jsou uplně do černa jsou hodně vodnaté, gord tento deštivý rok ale i přesto má jejich štáva 8% cukru což v praxi znamená cca 8l destilátu ze 100 kil ovoce.Bělice kterých sem za tento víkend navalil 180 kilo mají skoro 10%. Tedy kvas o obsahu 250l s výtěžností 13 l zřejmě opravdu octovatěl a o vyjímečnosti pálenky, jak popisujete taky pochybuji.Krom jiného jak jsem se zde dočetl při pořádném omytí a kvalitním výběru plodů, nasledným rozdrcení nepřidávat cukr --- nikdy nekazte třešňovici!!! za teplého počasí pálit můžete již za 10 dní.Sudy překrýt igelitem a stáhnout gumou má to stejný efekt jako kvasné zátky co2 vyvýjí tlak guma občas povolí a sud si odfoukne a vzduch zpět nepustí.Krom toho vydíte jak kvas zvrchu vyopadá a o kolik se zvedá zda nepřeteče atd.BoBo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 17.55 (?), 6.7.2009 20:02
Teoreticky pokud zabráníte přístupu vzduchu a opravdu sud schladíte měly by třešně tak měsíc vydržet, avšak procento alkoholu ve kvasu bude neustále klesat.čím větší množství kvasu v sudu je tím je kvas odolnější.Pokud ovšem máte pouze např. 50 l vypalte si to raději doma sám. s třešněmi je docela problém BoBo
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.168 (?), 7.7.2009 9:39
Dobrý den. Tak si tady čtu, jak se dá a nedá udělat pálenka z třešní... Máme na zahradě dva krásně obsypané stromy třešní, které nejsou ještě zcela zralé (prý akorát k zavaření) a už v loni nás napadlo udělat z nich pálenku. Zradila mě ale rada mého otce, pro mě zkušeného "paliče" ;-), že se musí alespoň 75% třešní peckovat. To by se mi opravdu nechtělo. Jaké máte prosím zkušenosti vy tady? Děkuji moc za radu a přeji hodně pěstitelských i koštovacích úspěchů. Jana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 17.55 (?), 15.7.2009 8:56
Milá Jano s odpeckováním je to sporné, v každém případě je fakt že osobně vemu každý plod s kyblíku a nad sudem ho rozmáčknu, celé třešně nejsou schopny důkladně prokvasit.Pecky nechávám, ale po prokvašení stejně kvas lisuju a pálím jenom šťávu.Přidáním pecek v určitém poměru doporučuji cca 25% do destilačního kotle získáte jemně kořeněný destilát.čím víc dáte pecek budou třešně spíše připomínat nmarcipán nebo med.Na kvaslitu kořalky však má vliv podstatně více faktorů než pecky, takže si s tím nedělejte hlavu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|