Uchování hotového kvasu z třešní



host - 161.168 (?)
7.7.2009 9:39

Dobrý den. Tak si tady čtu, jak se dá a nedá udělat pálenka z třešní... Máme na zahradě dva krásně obsypané stromy třešní, které nejsou ještě zcela zralé (prý akorát k zavaření) a už v loni nás napadlo udělat z nich pálenku. Zradila mě ale rada mého otce, pro mě zkušeného "paliče" ;-), že se musí alespoň 75% třešní peckovat. To by se mi opravdu nechtělo. Jaké máte prosím zkušenosti vy tady? Děkuji moc za radu a přeji hodně pěstitelských i koštovacích úspěchů. Jana.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 235.143 (?), 22.6.2009 22:04

Presne tak.  Ono je dosť roboty už len so slivkami, ktoré sú väčšie. A pri nich simôžete sadnúť kľudne na zem a zbierat popadané, kdežto čerešne musíte fakt trhat na rebríkoch - väčšinou oberám vysokokmene a to je tiež na zabitie a dobiť si celý strom aj s haluzami nemám v rovine úvah pri zbere.

                  
host - 71.211 (?), 30.6.2009 9:10
Ja som včera pustil čerešne nazbierané pred dvoma týždňami. Každý strašil že čerešňový kvas je citlivý a sám som bol svedkom v pálenici chlap predo mnou zo 100 litrov čerešňového kvasu vypálil 2 litre mútnej pálenky. Kvas som podporil dvojitou dávkou vínnych kvasiniek a 1 kg cukru hneď na začiatku. Čerešne som popučil len v rekách koľko šlo. Kvasenie sa rozbehlo ozaj búrlivo a po týždni (minulú stredu) sa zastavilo, vtedy som kvas premiešal. Zmeral som ho v piatok a ukazoval 2%. Nechal som ho do včera a zas som ho zmeral. Stále 2%. Aj keď sa mi ešte neprepadol, rozhodol som sa neriskovať a utekal som to prepáliť. Zo 40 litrov kvasu mi vyšlo 3,5 litra 55% čerešňovive. Pálenie som končil pri 35%. Výsledok je voňavá a jemná pálenka (aj keď je ešte "teplá"), asi najlepšia aká sa mi doteraz podarila. Je pravda že som 5 hodín visel na strome a výťažnosť je mešia ako u slivák, ale podľa mňa sa slivovica nehrabe. A to boli čerešne ešte nie celkom dozreté. V sude mám ešte 60 litrov kvasu z tmavých popraskaných prezretých čerešní tak si robím nádeje na ďalšiu dávku. Ale to až o dva týždne... Potom podám hlásenie. Johny
                  
host - 17.55 (?), 6.7.2009 20:21

tak s tou výtěžností má pán ze slovenska,,naozaj praudu,,mám tři druhy třešní ty co jsou uplně do černa jsou hodně vodnaté, gord tento deštivý rok ale i přesto má jejich štáva 8% cukru což v praxi znamená cca 8l destilátu ze 100 kil ovoce.Bělice kterých sem za tento víkend navalil 180 kilo mají skoro 10%. Tedy kvas o obsahu 250l s výtěžností 13 l zřejmě opravdu octovatěl a o vyjímečnosti pálenky, jak popisujete taky pochybuji.Krom jiného jak jsem se zde dočetl při pořádném omytí a kvalitním výběru plodů, nasledným rozdrcení nepřidávat cukr --- nikdy nekazte třešňovici!!! za teplého počasí pálit můžete již za 10 dní.Sudy překrýt igelitem a stáhnout gumou má to stejný efekt jako kvasné zátky co2 vyvýjí tlak guma občas povolí a sud si odfoukne a vzduch zpět nepustí.Krom toho vydíte jak kvas zvrchu vyopadá a o kolik se zvedá zda nepřeteče atd.BoBo

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 6.7.2009 20:45

Váš názor sice respektuji, ale závěry nejsou nejšťastnější. Za dobu, co zakládám kvas se mi už taky občas něco nepovedlo, to nezapírám. Proto na druhé straně jsem schopen rozpoznat výborný výsledek. A věřte, že kvas byl čistý, třešně (250l) byly nasbírány v rozmezí dvou dnů. Spíš mám pocit, že kvas ještě nebyl dokvašen, což by vysvětlovalo nízkou výtěžnost. Martin

                     
host - 17.55 (?), 15.7.2009 9:09

Ale ano, pouze jsem konstatovalže je to fakt extrémně málo.S tím dokvašením je to taky pravda chytit tu správnou dobu k pálení je kumšt.V sobotu jsem po 9 dnech kvašení vylisoval 30 l sud černých prvních třešní, jak jsem již popisoval s nízkým obsahem cukru.Tedy 25 l šťávy.Výtěžnost byla 1,2 l 52% třešnovice zastavil jsem při 35% a do 20% jsem ještě nechal dokap 2 dcl, ten jsem samozřejmě nechal bokem. Ale když tak nad tím uvažuji výtěžnost je stejná jako u vás, taky málo, takže???... Uvidíme v sobotu mám tam stejné množství srdcovek BoBo

   
host - 17.55 (?), 6.7.2009 20:02

Teoreticky pokud zabráníte přístupu vzduchu a opravdu sud schladíte měly by třešně tak měsíc vydržet, avšak procento alkoholu ve kvasu bude neustále klesat.čím větší množství kvasu v sudu je tím je kvas odolnější.Pokud ovšem máte pouze např. 50 l vypalte si to raději doma sám. s třešněmi je docela problém BoBo

      
host - 161.168 (?), 7.7.2009 9:39

Dobrý den. Tak si tady čtu, jak se dá a nedá udělat pálenka z třešní... Máme na zahradě dva krásně obsypané stromy třešní, které nejsou ještě zcela zralé (prý akorát k zavaření) a už v loni nás napadlo udělat z nich pálenku. Zradila mě ale rada mého otce, pro mě zkušeného "paliče" ;-), že se musí alespoň 75% třešní peckovat. To by se mi opravdu nechtělo. Jaké máte prosím zkušenosti vy tady? Děkuji moc za radu a přeji hodně pěstitelských i koštovacích úspěchů. Jana.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 7.7.2009 12:07

Sám jsem dělal třešňovou pálenku jen 1x (a nikdy více) z celých třešní. V pohoidě. Kamarádi kolem pálí pravidelně a taky nepeckují. Říká se, že odpoeckovaná je lepší, ale za tu práci to nestojí.

         
host - 17.55 (?), 15.7.2009 8:56

Milá Jano s odpeckováním je to sporné, v každém případě je fakt že osobně vemu každý plod s kyblíku a nad sudem ho rozmáčknu, celé třešně nejsou schopny důkladně prokvasit.Pecky nechávám, ale po prokvašení stejně kvas lisuju a pálím jenom šťávu.Přidáním pecek v určitém poměru doporučuji cca 25% do destilačního kotle získáte jemně kořeněný destilát.čím víc dáte pecek budou třešně spíše připomínat nmarcipán nebo med.Na kvaslitu kořalky však má vliv podstatně více faktorů než pecky, takže si s tím nedělejte hlavu.

            
host - 17.196 (?), 19.8.2009 21:34

tak vážení stydím se radím tady janě a před měsícem jsem to s peckama trošku přehnal, a protože nemíchám krásně jsem připálil 50 l šťávy, hmm na druhou stranu ze zbylých 80 litrů jsem vypalil tak vynikající třešňovičku že jsem sám ani mí známi nechápal, prostě 9l 52% luxusu. 4 litry přiboudlin jsem přepálil ještě 3x a jakž takž jsem to vyčistil od smradu a protože se na stromě právě zelenaly ořechy zmastil jsem s toho jakž takž ořechovici.škoda že sem nemůžu napsat jak ta třešňovice voní  zdarec za 14 dní probereme mirabelány   BoBo

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika