Turbo kvasnice



host - 237.32 (?)
26.9.2018 11:27

podla mne je to blbost. kvasinky nemaju az taky vplyv na vytaznost. moznbo 10-15% navyse, ale urcite nie 2nasobok. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 68.76 (?), 26.9.2018 8:17, zobrazeno: 23052x
Zkousel uz nekdo slechtene turbo kvasinky?ta viteznost alkoholu je opravdu tak velká, az dvojnasobna?
   
host - 224.180 (?), 26.9.2018 9:11

Jak to myslíte?

Vítěznost od vítěz, nebo výtěžnost od vytěžit?

   
host - 237.32 (?), 26.9.2018 11:27

podla mne je to blbost. kvasinky nemaju az taky vplyv na vytaznost. moznbo 10-15% navyse, ale urcite nie 2nasobok. 

      
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 26.9.2018 12:11

Je to blbosť, výťažnosť závisí v prvom rade od obsahu skvasiteľných cukrov a až potom od kvasiniek. Aj obyčajné nešľachtené kvasinky dokážu poskytnúť dobrú výťažnosť, keď majú čo skvasovať.

         
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 17.10 (?), 26.9.2018 13:14
Pokud kvasite jablka s 11 procenty cukru, pak se to zrejme neprojevi. Jenze pozdni hrozny z teplych oblasti maji mnohem vice nez 20 a na to divoke kvasinky nestaci.
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 26.9.2018 14:03

No ale dvojnásobek? To už by vykvasily rovnou griotku nebo tuzemák.

               
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 26.9.2018 14:10

Kvasinky dokážu teoreticky skvasením 17 g cukrov vyprodukovať 1 obj. % alkoholu. Neviem si predstaviť, že by turbo kvasinky skvasením napr. 170 g cukrov (17 ° NM) vyprodukovali namiesto 10 obj. % alkoholu 20 obj. %. To by namiesto vína vznikla rovno vínovica a ak by bola v drevenom sude, tak rovno brandy.

                  
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 91.93 (?), 26.9.2018 15:56

Pokud používáme kvasinky nebo turbo kvasinky, stále postupujeme podle klasické chemické rovnice a vyrobíme tak maximálně hodně silné víno. Myslím, že je hudbou blízké budoucnosti (30 let) možnost zakázat zastaralé kvasné procesy a vyrábět alespoň průmyslově alkohol pomocí bakterií (např. Moorella) aniž by se uvolňoval kritizovaný CO2. Pak samozřejmě vyprodukujeme i trojnásobné množství alkoholu, protože zpracujeme i vlákninu. Jenže co pak dáme na kompost?

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 26.9.2018 20:40

Zaujímavý príspevok. Už teraz také baktérie existujú (Zimmomonas mobilis), ktoré dokážu produkovať etanol, no neviem, či sa využívajú aj v priemysle. Nevýhodou baktérií je, že sú vo všeobecnosti dosť citlivé na fermentačné podmienky v porovnaní s kvasinkami. Druhá vec je, ako by bakteriálne kvasenie malo vplyv na senzoriku vzniknutého alkoholu. U kvasiniek je známe, že okrem etanolu dokážu produkovať aj rôzne prchavé látky, ktoré dodávajú výslednému nápoju ten správny buket.

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 27.9.2018 9:21

Pozeral som stránku predajcu spomínaných turbokvasiniek a tá dvojnásobná výťažnosť je relatívna. Dvojnásobná bude možno vtedy, ak sa kvasinky použijú do kvasov s vysokým obsahom cukru (32° NM), kde je možné získať 18 % alkoholu. Potravinárske kvasinky (myslia asi droždie) by takúto koncentráciu alkoholu neprežili. Čiže kvasenie by sa predčasne zastavilo, ale nie v dôsledku nedostatku cukrov, ale kvôli vysokej koncentrácii alkoholu. Pri bežných kvasoch, kde je obsah cukrov podstatne nižší (10-15° NM), veľký význam turbokvasiniek nevidím. Tie dokážu spoľahlivo prekvasiť aj klasické kvasinky určené pre ovocné kvasy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika