Trnkovy kvas - problem s kvasenim
|
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 30.8.2012 11:10
O tom, je-li to možné nebo ne, se nechci přít. Odborník by mohl spočítat, kolik % cukru muselo být ve švestkách před začátkem kvašení,, já to neumím. Každopádně máte zhruba dvojnásobnou výtěžnost než je obvyklé.
Těch 10% cukru, které zůstává v kvasu před destilací, se samozřejmě v líh nezmění, vyleje se spolu s výpalky.,. Toho mi přijde škoda. Lze předpokládat, že pokud byste připravoval kvas ze zralých Toptaste (uváděných 32% cukernatosti), durancií či zavadlých Domácích švestek z nejlepších poloh a v ideální zralosti, může být cukernatost kvasu tak vysoká, že veškerý cukr jednoduše neprokvasí. V takovém případě ovšem považuji přídavek medu a posypání cukrem za zcela zbytečné.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 220.205 (?), 30.8.2012 15:55
Nezmýlil jste se? Získat z 200 l kvasu takové množství 50,5% destilátu mi připadá za hranicí snů, vynikající výsledek je, když ze 7 kg švestek získáte 1L 50%-ního destilátu. Přídavek medu je zbytečný, ovšem pokud neklesne zbytkový cukr pod 6 °Brixi (refraktometricky), přidal bych včas, dokud ještě kvasinky žijí alespoň 10% objemu vody. Platí to hlavně pro durancie, TOP-TASTE odrůda s mimořádně vysokým obsahem cukru je bohužel omyl pěstitelů, kteří ji chtěji na destilát. slosar-petr@seznam.cz
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 253.67 (?), 30.8.2012 20:11
Keď je ovocie moc sladké (napríklad tých 25-30% cukernatosti) do kvasu na začiatku(alebo počas kvasenia) pridajte viac vody a vykvasí Vám to krásne na 0 a budete mať aj viac kvasu na pálenie
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 220.205 (?), 4.9.2012 18:52
Tedy především, naprosto zpochybňuji, že by nějaký kvas s vyjimkou TOP TASTE švestek měl 25 - 30% cukernatost. Tyto švestky vykazují skutečně mimořádný obsah cukru akorát, že se na zpracování na švestový destilát absolutně nehodí. Nicméně, do durancií, které vykazují 16% cukernatosti bych 10% vody určitě doporučil. V žádném případě však nečekejte, že dosáhnete refraktometricky 0 °Brixi, to je naprostý nesmysl. A to, že Vám naroste objem kvasu, TOTÉŽ! Stále totiž platí zakon o zachování hmoty. slosar-petr @seznam.cz
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 45.252 (?), 18.9.2012 19:24
Pánové... měřil jsem cukernatost švestek Stanley přesným optickým refraktometrem a přezrálé švestky této odrůdy měly rekordních až 27% Brix a průměrně 24-25% Brix... bohužel jich ale do kvasu bylo málo... tož tak
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 251.47 (?), 26.12.2012 21:29
Může to tak být. Dnes jsem došel z pálenice a napálil výbornou slivovicu z 500L kvasu 81L 51.5% slivovice. Kvas byl z Durancií a zbytkový cukr cca 11 °
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |
|
|