Sušené kvasnice



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
20.6.2012 12:08

Zdravím, Petře, chápu to, že odpověď je směřována spíš zadavateli, neboť jistě víš, že v praxi postupuji stejně jako Ty.
Čerstvými kvasnicemi jsem myslel čerstvé kvasnice (droždí), jak doporučuje Ing. Balaštík.
Sušenými kvasnicemi jsem myslel sušené kvasnice z obchodu.
   Schimanski či drogerie prodávají sušené kultury kvasinek (na kvasy a víno). Věřme, že jsou lepší, byť všechny obsahují stejného mikroba - kvasinku Saccharomyces cervisiae, takže Bůh ví...
    Hlubokoprokvášecí kvasinky bych doporučil především u kvasů s vysokou cukernatostí, které je třeba hlubokoprokvasit -  např. z hroznů či vína.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 60.140 (?), 18.6.2012 23:26, zobrazeno: 14068x

Dobrý den,

můžete mi prosim poradit, jaký sušený kvasnice na kvas použít?

Jde mi o to, že je dost velký rozdíl v cenách - např. kvasnice S-33 stojí 47 kč/11,5 g a obyč sušený pivovarský kvasnice asi 30 Kč/100 g (ty teda prodávají v shopech pro zvířátka :))

Jaký je mezi nimi rozdíl a můžu použít ty levnější?

Díky

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 19.6.2012 7:57

Položil bych si několik otázek.
1. Je vůbec potřeba přidávat kvasnice do kvasu?
2. Proč nepoužít místo sušených kvasnic čerstvé? Jsou levnější a rozkvášejí mnohem rychleji
3. Když už přidávat, není lepší přidat čisté vinné kvasinky nebo kvasinky do kvasů? 
   Ceny kvasnic a kvasinek se pohybují řádově v korunách. Mají jednu výhodu - umějí se samy namnožit, takže i z malého množství kvasinek lze vyrobit zákvas pro libovolně velký kvas.

      
host - 220.205 (?), 19.6.2012 12:05

Ahoj Miloši, vezmu to od začátku.

ad 1) Určitě je vhodné kvasinky použít, protože po založení kvasu není nikdy úplně jisté, zda-li na to ty "divoké" budou stačit. Konkurují jim bakterie, křísotvorné kvasinky a jiná havěť. Aktivované kulturní kvasinky je hladce převálcují, ale musí se dodat.

ad 2) Čerstvé, to myslíš přendat ca 2 l již rozjetého kvasu do nově založeného? To je dobrá technika, také ji používám, ale je začátek sezony, kvasy ještě nejsou, takže nezbývá, než-li přidat sušené zaktivované a event. přidat živnou sůl.

ad 3) Nejvíce se mi osvědčily kvasinky POWER - hlubokoprokvašující. Získal jsem je od firmy Schimansky s.r.o., 20 g / 85 Kč.. Aktivuji je v 200 ml 35 °C teplé oslazené a citronem okyselené vody. Min. 15 minut. Zdraví Petr 

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 20.6.2012 12:08

Zdravím, Petře, chápu to, že odpověď je směřována spíš zadavateli, neboť jistě víš, že v praxi postupuji stejně jako Ty.
Čerstvými kvasnicemi jsem myslel čerstvé kvasnice (droždí), jak doporučuje Ing. Balaštík.
Sušenými kvasnicemi jsem myslel sušené kvasnice z obchodu.
   Schimanski či drogerie prodávají sušené kultury kvasinek (na kvasy a víno). Věřme, že jsou lepší, byť všechny obsahují stejného mikroba - kvasinku Saccharomyces cervisiae, takže Bůh ví...
    Hlubokoprokvášecí kvasinky bych doporučil především u kvasů s vysokou cukernatostí, které je třeba hlubokoprokvasit -  např. z hroznů či vína.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika