Ahoj Miloši, vezmu to od začátku.
ad 1) Určitě je vhodné kvasinky použít, protože po založení kvasu není nikdy úplně jisté, zda-li na to ty "divoké" budou stačit. Konkurují jim bakterie, křísotvorné kvasinky a jiná havěť. Aktivované kulturní kvasinky je hladce převálcují, ale musí se dodat.
ad 2) Čerstvé, to myslíš přendat ca 2 l již rozjetého kvasu do nově založeného? To je dobrá technika, také ji používám, ale je začátek sezony, kvasy ještě nejsou, takže nezbývá, než-li přidat sušené zaktivované a event. přidat živnou sůl.
ad 3) Nejvíce se mi osvědčily kvasinky POWER - hlubokoprokvašující. Získal jsem je od firmy Schimansky s.r.o., 20 g / 85 Kč.. Aktivuji je v 200 ml 35 °C teplé oslazené a citronem okyselené vody. Min. 15 minut. Zdraví Petr