Špendlíky - kolik cukru do kvasu?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 11.126 (?), 4.8.2009 13:25, zobrazeno: 70921x
Dotazuji se prosím, kolik cukru je potřeba dát do špendlíkového kvasu?
Slyšel jsem, že je cukr nutno přidat, neboť je špendlík kyselý.
Bude z doslazeného kvvasu výsledný destilát tzv. pálit v ústech?
Jaké máte prosím zkušenosti?
Předem děkuji Pepík
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 11.126 (?), 6.8.2009 20:13
|
|
|
|
|
|
|
host - 73.143 (?), 23.8.2009 21:34
Přidal bych minimálně 1 kg na 100 l kvasu pokud bude celkové množství alespoň 300 l. Čím menší množství ovoce tím víc cukru. Tímto zajistíte aby se ovoce dobře rozkvasilo a nezačalo octovatět, k čemuž jsou letní kvasy náchylné. Petr
|
|
|
|
|
|
|
Honza_P - (33) - 96.36 (?), 2.9.2009 11:58
Cukr je nutno přidávat, pokud nechce o kvas přijít. Zažil jsem před třemi roky v pálenici dva lidi co měli zkažený kvas (jeden měl 350 litrů - vše se lilo do kanálu). Když je palírník vytěžil, zjistil, že nepřidali cukr. Ten cukr je nutný na "nastartovaní" kvasného procesu. Já osobně přidávám asi 2 kg medu vypraného z víček. Letos po přidání bečka po 12 hodinách doslova vařila. Dneska jsem měřil cukr a příští týden jedu do palírny. :-)
Zastáncům nepřidávání cukru se dříve či později stane, že příjde špatný rok (např. výkyvy teplot) a kvas budou všemožně zachraňovat nebo lít do kanálu.
p.s. jak už psali pánové nade mnou, to že je něco kyselé, ještě neznamená, že to má málo cukru. I kyselé jablko může mít více cukru než sladké jablko.
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.2 (?), 2.9.2009 12:21
Dobrý den. Pálím už nějaký ten pátek a nepřidávám ani gram cukru do kvasu. Naopak si před založením kádě nachystám rozmixované ovoce do kterého přidám ušlechtilé kvasinky a tím nachystané rozmixované ovoce v kádi zaleju. Řepný cukr je složený cukr, který je třeba nejdříve rozštěpit na jednoduché cukry a ty jsou kvasinky schopné zpracovat. V samotném ovoci je dostatek cukrů na kvalitní pálenku. Používám výhradně jednodruhové kvasy, protože pálím meruňkovici a slivovici. Výsledky naprosto pohodové, neskromně označím za špičkové. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.38 (?), 2.9.2009 12:47
Naprosto odsuzuji tzv.přidavače cukru.Je to barbarství na kvalitním ovoci.To už bych mohl rovnou pálit bramborovicu, nebo řepovicu.Nepotřebuji kvantitu, ale kvalitu.Radeji míň ale kvalitní.Ovoce musí být v prvé řadě dozralé.Tím pádem aromatické a cukru jen co příroda dá.Může být i poškozené, padané,ale v prvé řadě čisté.Podzimní nebo zimní ovoce dát klidně dozrát, odležet i když něco mezitím zhnije a vyhodí se to.
rostislavik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|