Špendlíky



host - 38.148 (?)
26.9.2021 20:04

Dobrý den,

sice je tato odpověď mnoho let opožděná, ale víceméně souhlas s Michalem.

Zásadní je - špemdlíky, dnes pracujeme ale hlavně s myrobalány, i mirabelky, rozmačkat, rsp. narušit tak, aby nebyly porušeny pecky. Následně před pálením je třeba pecky co nejvice odstranit (riziko metanolu).

Myrobalánů a kříženců je velké množství. Nic tedy nezačíná pouhým sběrem ovoce, ale výběrem vhodných (voňavých, sladkých) odrůd. Mám zahradu v severních čechách, 2500m2, několik desítek zplanělých podnoží myrobalánu, na kterých kdysi byly švestky (už jsem tak před pár lety koupil), po letech zkušeností s jednotlivými stromy mohu říci, že mám skutečně dobrý kvas, založený na znalosti doby zrání, první strom je již v červenci zralý, a samozřejmě vlastností  - -- vůně, chuť, sladkost, která je velmi různá! Jsou plody s nízkým obsahem cukru i kyselin, ale i s vysokým, někdy okolo 6-8, nejčastěji okolo 12-14. ale i přes 20 Brix.

Závěr je tento - než začnete sbírat do sudu (a u myrobalánu opravdu sběr, maximálně setřást, netrhat) ochutnávejte, měřte, budete překvapeni, jak lahodný mok se dá z podceňovaného ovoce udělat. Jediná charakteristika, které se nezbavíte, je samozřejmě náznak mandlové chuti. To je každého volba, co má rád.

Hodně štěstí!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   
sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 130.35 (?), 20.7.2018 9:33

Špendlík katalonský a hurá s ním do bečky. Taky se Vám sbíhají sliny?smiley



      
host - 229.201 (?), 22.9.2021 10:12

Tak a je vypálené.

Napíšem sem svoju prvú skúsenosť s myrobalánom. Keďže tento rok u nás iné ovocie nie je, skúsil som to práve s týmto ovocím.

Myrobalány som zbieral prevažne žlté, no na doplnenie kvasu som pridal aj pár červených. Myrobalány som roztlačil ručne, cca 270L kvasu. použil som enzým, kvasinky spirifermarom a živiny pre kvasinky podla návodu na obaloch. počiatočná cukornatosť kvasu (myrobalánov) bola 14-15 brix. na rozbeh kvasníc som použil 300g cukru do každého 50 litrového sudu. Sudy 50L na zašrobovanie. Po cca 4 týždňoch ukazoval refratkometer hodnotu 5 brix. sudy som znovu zavrel a čakal dalšie 2 týždne. Po 2 týždňoch som znovu zmeral cukornatosť refraktometrom a kvas mal stále 5 brix, nižšie to už nešlo a sviečka nad kvasom nezhasla. Usúdil som že je asi ten pravý čas na pálenie a viac z toho už nedostanem. Pred Pálením mi pán páleničiar povedal že bez použitia väčšieho množstva cukru ako som použil ja nemôžem čakať veľa. Odpovedal som mu že som si toho vedomý a nejde mi o kvantitu. Nakoniec natieklo 16,2L 50% myrobalánovice, pekne aromatickej. Vôňa niečo medzi marhulou, banánmy, pre mňa dosť exotická. Pre mňa (prepáčte ak niekoho urazím)  je kvalitou niekde na 3 mieste pod slivkamy a hruškamy. 

Toto je moja prvá skúsenosť s myrobalánom. Ak bude znovu u nás zlý rok na iné ovocie tak Myrobalán budem považovať ako alternatívnu možnosť vypáliť v daný rok aspoň niečo čo sa skutočne vypiť dá. 

Pekný deň vám prajem 

         
host - 211.206 (?), 22.9.2021 21:41

Mám stejnou zkušenost z letoška, akorát jsem měl kvas ze 3/4 myrobalány a z 1/4 lepotice. Když odečtu přidaný cukr, tak nateklo 6,5 litru 50% gořalky ze 100 kg. Vůně jemná, exotická ale nejsem schopen určit jakému ovoci se podobá. Kvalitou to vidím podobně - na slivku ani na hrušku to nemá, ale neurazí.

      
host - 38.148 (?), 26.9.2021 20:04

Dobrý den,

sice je tato odpověď mnoho let opožděná, ale víceméně souhlas s Michalem.

Zásadní je - špemdlíky, dnes pracujeme ale hlavně s myrobalány, i mirabelky, rozmačkat, rsp. narušit tak, aby nebyly porušeny pecky. Následně před pálením je třeba pecky co nejvice odstranit (riziko metanolu).

Myrobalánů a kříženců je velké množství. Nic tedy nezačíná pouhým sběrem ovoce, ale výběrem vhodných (voňavých, sladkých) odrůd. Mám zahradu v severních čechách, 2500m2, několik desítek zplanělých podnoží myrobalánu, na kterých kdysi byly švestky (už jsem tak před pár lety koupil), po letech zkušeností s jednotlivými stromy mohu říci, že mám skutečně dobrý kvas, založený na znalosti doby zrání, první strom je již v červenci zralý, a samozřejmě vlastností  - -- vůně, chuť, sladkost, která je velmi různá! Jsou plody s nízkým obsahem cukru i kyselin, ale i s vysokým, někdy okolo 6-8, nejčastěji okolo 12-14. ale i přes 20 Brix.

Závěr je tento - než začnete sbírat do sudu (a u myrobalánu opravdu sběr, maximálně setřást, netrhat) ochutnávejte, měřte, budete překvapeni, jak lahodný mok se dá z podceňovaného ovoce udělat. Jediná charakteristika, které se nezbavíte, je samozřejmě náznak mandlové chuti. To je každého volba, co má rád.

Hodně štěstí!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika