Dobrý den,
sice je tato odpověď mnoho let opožděná, ale víceméně souhlas s Michalem.
Zásadní je - špemdlíky, dnes pracujeme ale hlavně s myrobalány, i mirabelky, rozmačkat, rsp. narušit tak, aby nebyly porušeny pecky. Následně před pálením je třeba pecky co nejvice odstranit (riziko metanolu).
Myrobalánů a kříženců je velké množství. Nic tedy nezačíná pouhým sběrem ovoce, ale výběrem vhodných (voňavých, sladkých) odrůd. Mám zahradu v severních čechách, 2500m2, několik desítek zplanělých podnoží myrobalánu, na kterých kdysi byly švestky (už jsem tak před pár lety koupil), po letech zkušeností s jednotlivými stromy mohu říci, že mám skutečně dobrý kvas, založený na znalosti doby zrání, první strom je již v červenci zralý, a samozřejmě vlastností - -- vůně, chuť, sladkost, která je velmi různá! Jsou plody s nízkým obsahem cukru i kyselin, ale i s vysokým, někdy okolo 6-8, nejčastěji okolo 12-14. ale i přes 20 Brix.
Závěr je tento - než začnete sbírat do sudu (a u myrobalánu opravdu sběr, maximálně setřást, netrhat) ochutnávejte, měřte, budete překvapeni, jak lahodný mok se dá z podceňovaného ovoce udělat. Jediná charakteristika, které se nezbavíte, je samozřejmě náznak mandlové chuti. To je každého volba, co má rád.
Hodně štěstí!