Slivovice - po zmrznutí - modrý a bílý zákal



host - 220.205 (?)
23.2.2010 21:30

Tento problém modrého a bílého zákalu souvisí s používáním měděného kotle nebo chladiče, které se v průběhu destilace dostaly do kontaktu s kyselým prostředím, ale důležité je i to, že tu hrál roli i čas. Tedy to zařízení nebylo nějaký čas předtím v provozu (bylo to tak?). A teď trochu chemie, protože to jinak nejde. Prvotně vzniklé měďnaté kationty, které jsou modré, prostě proto, že hexaaquoměďnatý kation je modrý... a na aniontu nezáleží. Může to být octan či jablečnan, vždy bude modrý. To, že se najednou vyskytuje bílá sraženina je způsobeno tím, že tyto měďnaté kationty byly zredukovány etanolem na jednomocnou měď, která je ovšem v tomto prostředí nerozpustná. Opět nezáleží na aniontu, přiznám se, že neznám jednomocnou sloučeninu mědi, která by byla v tomto prostředí rozpustná. Otázka je, co s tím? Filtrace za hlubokých teplot je jistým řešením, ale filtraci musíte dělat v mrazáku a obrnit se trpělivostí. Neznám součin rozpustnosti jednomocné mědi, tedy rovnováhu rozpustná-nerozpustná jednomocná měď při řekněme -18 °C. V každém případě bych doporučoval, po dokončené filtraci přidat řekněme při 20 °C, do destilátu (1l) čtvrt kávové lžičky bikarbonátu (jedlé soli) rozpuštěné ve velmi studené vodě (nebezpečí hydrolýzy v teplejší vodě) a nalít do destilátu. Hydrogenuhličitan měďný, pokud by tam byl, by se do týdne projevil sedimentujícím zákalem. slosar-petr@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 63.241 (?), 21.2.2010 9:20, zobrazeno: 18525x

Dobrý den,

můžete mi objasnit co je důvodem bílého a někdy i modrého (na povrchové vrstvě) zákalu po vyjmutí z mražáku?

Když slivovici přefiltruji (přes filtr na kávu) modrý zákal se již netvoří, bílé chuchvalce jsou také přefiltrovány, avšak po umístění do mražáku se opět vytvoří.. Je to skutečně vodou a nebo měděným kotlem? Dá se nějakým způsobem bílý zákal odstranit, aby se i po opětovném umístění do mražáku nevytvářel?

Děkuji

Roman

   
host - 178.235 (?), 21.2.2010 10:06

Zkuste přefiltrovat sraženiny za mrazu -18°C, možná se už pak neobjeví... AB

      
host - 220.205 (?), 23.2.2010 21:30

Tento problém modrého a bílého zákalu souvisí s používáním měděného kotle nebo chladiče, které se v průběhu destilace dostaly do kontaktu s kyselým prostředím, ale důležité je i to, že tu hrál roli i čas. Tedy to zařízení nebylo nějaký čas předtím v provozu (bylo to tak?). A teď trochu chemie, protože to jinak nejde. Prvotně vzniklé měďnaté kationty, které jsou modré, prostě proto, že hexaaquoměďnatý kation je modrý... a na aniontu nezáleží. Může to být octan či jablečnan, vždy bude modrý. To, že se najednou vyskytuje bílá sraženina je způsobeno tím, že tyto měďnaté kationty byly zredukovány etanolem na jednomocnou měď, která je ovšem v tomto prostředí nerozpustná. Opět nezáleží na aniontu, přiznám se, že neznám jednomocnou sloučeninu mědi, která by byla v tomto prostředí rozpustná. Otázka je, co s tím? Filtrace za hlubokých teplot je jistým řešením, ale filtraci musíte dělat v mrazáku a obrnit se trpělivostí. Neznám součin rozpustnosti jednomocné mědi, tedy rovnováhu rozpustná-nerozpustná jednomocná měď při řekněme -18 °C. V každém případě bych doporučoval, po dokončené filtraci přidat řekněme při 20 °C, do destilátu (1l) čtvrt kávové lžičky bikarbonátu (jedlé soli) rozpuštěné ve velmi studené vodě (nebezpečí hydrolýzy v teplejší vodě) a nalít do destilátu. Hydrogenuhličitan měďný, pokud by tam byl, by se do týdne projevil sedimentujícím zákalem. slosar-petr@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika