Pane Šlosare, ve vší úctě,
tohle mě už nedá. Proč pořád na každého rukujete s tím klišé, které tady už píšete automaticky, ještě než si přečtete příspěvek
"Kvasinky potřebují ke svému množení nejen kyslík, ale i cukr".
Tohle píšete pořád dokola, každé období v roce a je jedno, jestli chlap píše o kvasu ze skorých meruňek, nebo durancií sbíraných koncem října...
Začíná to být ohraná písnička. Protože to vždy spláchnete tímto a dál se tím nezabýváte, napíšete ještě něco o tom, jak přišel na to, že je tam 7 % cukru a jestli to má podložené výpočtem a hotovo.
Proč mu raději nenapíšete, že kvas prostě nekvasí k vůli tomu, že je tam moc alkoholu - etylalkoholu. A kvasinky prostě dávno utlumily činnost k vůli oné vysoké hladině alkoholu, resp, odumřely a proto ten magický zůstatek 7 % brix ve šťávě? Nebylo by to jednodušší, než vždy chodit okolo horké kaše a mlžit nějakými hesly případně teoriemi o nevědomosti dotyčného?.
S tím sudem už nepohne nic, vypálit a nateče klidně 12-13 litrů ze 120 l bečky a je jedno že tam má ještě 7 brix (nízká teplota kvašení tam zajistila plně přijatelný objem alkoholu beze ztrát odparem, odnosem CO2 atd).
S pozdravem R.