Slivková aróma
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 194.194 (?), 1.10.2012 10:53, zobrazeno: 10420x
Pri destilácii slivkového kvasu je najväčšie percento vonných a aromatických látok práve v závere destilácie. Zachytávanie už "slabého" destilátu nesie so sebou riziko zachytenia aj nežiadúcich látok-pribudliny. K to vie, ako by sa dal vyrobiť vonný a chuťový koncentrát, ktorý by poskytol svoje dobré vlastnosti slivkovému destilátu? Najlepšie na prírodnej báze. Ďakujem za Vaše rady a názory.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.44 (?), 2.10.2012 21:35
Jak docílit slivkové aroma v rektifikační čtyřpatrové koloně.Reflux řízený vodním chladičem a topením ve vařáku. Jímám destilát v rozmezí teplot par 78-83°C. Destilát je velice jemný čirý výsledná lihovost 80%, ale můj dojem je že je tam málo vonných složek.Cukr do kvasu nedávám. Můj dojem je že ukončuji odebírání destilátu brzy, výtěžnost mívám po 10%. Mohl bych odebírat klidně dál do teplot 88°C, nejsem si však jistý že by se mi do výpalku nedostaly vyševroucí alkoholy. Mohl bych odebírat do jiných nádob a posoudit po nějaké době, ale nechám si raději poradit.Teploty par sedí měřím digi teploměrem v potrubí mezi oběma chladiči. Poradí někdo jak na to?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.137 (?), 3.10.2012 13:49
Takže jestli jsem dobře porozuměl jde jímat destilát při teplotě par vstupujících do druhého chladiče i nad 85°C? Někde jsem v diskuzích četl že u rektifikačních kolon by se nemělo jít přes. Jestli vyševroucí alkoholy mají teploty varu nad 90°C Tak by teoreticky do této teploty nemusela přiboudlina odcházet.Vyzkouším každopádně jímat destilát i při vyšších teplotách a výpalek oddělím do vícero nádob a porovnám.Jak se přiboudlina projeví?Zatím jsem ji pravděpodobně nejímal a tak se raději zeptám podle čeho ji poznám? (zakalení, jiná chuť, projeví se okamžitě a nebo až za den?) Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 3.10.2012 14:24
Experimentovat tímto směrem můžete jedině u vlastní pálenice, jinak to toleruje jen málokterá pálenice.A jsou i takové, kde vám ani oddělování různě silných koncentrátů při pálení nedovolí.Asi je to zdržuje v ustálené rutině.Rád bych poznal takovou pálenici, kde to nejede jako u běžícího pásu. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.137 (?), 3.10.2012 15:24
Kdyby se AB vrátil na o dva příspěvky spátky, nepsal by jak to chodí v pěstitelské pálenici.Každá má samozřejmě technologii ušitou na míru své kolony. Jeho reakce mi v ničem nepomůže. Pomůže mi někdo kdo má přehled v jímání destilátu ve 4 patrové koloně. Na jakou teplotu jít, aby to vonělo?Vodku dělám dobrou, chci ale ovocný destilát.Jak docílím lepší vůně a chuti?
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 3.10.2012 23:10
Reflux řízený vodním chladičem a topením ve vařáku.
Refux = zpětný tok. Pokud byste zpětný tok posílal zpět do vařáku dosáhnete maximálního počtu pater kolony dle McBane-Thielovy křivky, ale co dál? Co s tím? Výtěžnost 10%?? To Vás přijde litr destilátu nejméně na 1000 Kč!! To asi nebude optimální způsob přípravy, nicméně věřím tomu, že Vás po ránu hlava nebolí. Mě by bolela z těch nákladů. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.137 (?), 4.10.2012 9:39
Máte pravdu pane, aparaturu dám do zběru a zajedu se podívat do Ledské u Častolovic.
|
|
|
|
|
|
|
|