Slad - pálení



               
host - 107.19 (?) 
5.2.2018 14:22

Pane Vysloužile a v jakém poměru s vodou se ten výtažek míchá?Prodávají jej ve14kg balení. A zakvasím čím? A při jaké teplotě? Já vím, že se ptám hloupě, ale nemám s tímto vůbec žádné zkušenosti. Děkuji za dobrou radu.

Jirka

  
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 5.2.2018 15:51

Dávkování na 20°Bx by mělo být kolem 0,29-0,3 kg výtažku na 1 litr kvasu (výtažek má měrnou hmotnost 1,4 kg/l). Tedy stačí slad zvážit a doplnit na kýžený objem. A samozřejmě refraktometricky překontrolovat.
   Zakvašuje se kvasinkami Coobra whisky yeast, ale myslím, že to zvládnou jakékoli hlubokoprokvášecí.
   Výtažek je dobré rozpouštět do teplé vody, dost špatně se s ním pracuje, protože se rozpouští trošku pomaleji, než třeba med, kterému se podobá. Obecně platí, že čím teplejší je výtažek, tím lépe z nádoby vytéká a čím teplejší se použije voda k rozpuštění, tak tím jednodušší a rychlejší rozpuštění je.
   Sladový výtažek (=sladina) obsahuje všechny živiny, které kvasinka potřebuje, takže do kvasu není potřeba přidávat živné soli. Okyselelní kvasu není nutné, ale mně se osvědčilo.
   Kvašení trvá 4-6 dní běžně při 20 stupních, někteří kvasí při 25-30st, což jsem nezkoušel.

                     
host - 18.116 (?), 20.1.2021 21:33
Návod dobrý, člověk se zase dozví něco nového prakticky využitelného. Jen to má jednu chybu a to je rentabilita. Ve sladu je tolik enzymů, že stačí na rozložení škrobu v až desetinásobném množství kukuřičného nebo obilného šrotu. Stačí teda použít daleko levnější šroty a do nich přidat při správné teplotě slad a výsledkem bude zcukřeni škrobu z celé várky. Stejná výtěžnost při daleko nižších nákladech. I to je však zbytečně složitý postup vzhledem k tomu že dneska už není problém koupit "kompletní enzymy" a tím dražší slad úplně obejít a použít jen šroty.
                     
host - 236.1 (?), 21.1.2021 10:45

Při ceně 9,90 Kč za kilo cukru je otázkou rentabilita i těch šrotů.

                     
host - 18.116 (?), 22.1.2021 8:04
To sice jo, jenže výčepní lihovina a whisky mají polečného asi jen tolik, že se po obou motá hlava a i když je to obojí žitná kořalka není to totéž. O pálení z cukru ani nemluvím.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika