Dávkování na 20°Bx by mělo být kolem 0,29-0,3 kg výtažku na 1 litr kvasu (výtažek má měrnou hmotnost 1,4 kg/l). Tedy stačí slad zvážit a doplnit na kýžený objem. A samozřejmě refraktometricky překontrolovat.
Zakvašuje se kvasinkami Coobra whisky yeast, ale myslím, že to zvládnou jakékoli hlubokoprokvášecí.
Výtažek je dobré rozpouštět do teplé vody, dost špatně se s ním pracuje, protože se rozpouští trošku pomaleji, než třeba med, kterému se podobá. Obecně platí, že čím teplejší je výtažek, tím lépe z nádoby vytéká a čím teplejší se použije voda k rozpuštění, tak tím jednodušší a rychlejší rozpuštění je.
Sladový výtažek (=sladina) obsahuje všechny živiny, které kvasinka potřebuje, takže do kvasu není potřeba přidávat živné soli. Okyselelní kvasu není nutné, ale mně se osvědčilo.
Kvašení trvá 4-6 dní běžně při 20 stupních, někteří kvasí při 25-30st, což jsem nezkoušel.