Škrábavost pálenky



host - 103.78 (?)
10.11.2015 10:07

Po 3 letech bych tento příspěvek doplnil vlastní zkušeností. Mám jabkovici, která mnoha lidem chutná, ale pro mě je málo jemná. Moje představa je prostě hladší chuť. Tak jsem včera udělal pokus. Půl litru jabkovice, která mě škrábala v krku (ale jiným nevadí)  jsem nalil do vypláchnuté nerezové varné konvice, vložil teploměr a zapnul konvici. Při zahřívání hlídat teplotu a regulovat hodně opatrně, aby se páry nevzňaly! Při teplotě okolo 70°C se u dna objevují bublinky, dno konvice je elektricky ohřívané a samozřejmě je teplejší (třeba i 90°C). Při této teplotě vznikající bublinky hlasitě šumí. Teplotu udržuji vypínačem mezi 70-75°C po dobu asi 1-2 minut a míchám. Občas přičichnout. Páry nad konvicí jsou zpočátku štiplavé a hodně cítit po jablkách. Pak se štiplavost zmenšila jen na štiplavost běžných lihových par. Na objemu ubylo odhadem 0,5-1% pálenky. Pálenku jsem přelitím do studené lahve ochladil a ochutnal. Škrábavost prakticky zmizela. Vůně po jabkách je ve výsledku slabší, ale jde stále poznat. Toto je pro ty, kteým vadí hodně aromatická jabkovice. Ještě udělám po pár dnech chuťový test srovnáním vzorků naslepo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

jarekond - (5) - 240.181 (?), 30.4.2012 21:23, zobrazeno: 100441x

Ať hledám jak hledám nemůžu najít vysvětlení proč mám po vypálení škrábavou až štiplavou pálenku (není to pravidlo) ale je to tak půl na půl.

Samozřejmě konkrétně švestky umývám a přebírám částečně pomačkám na 100 l dávám 1 až 2 kg cukru závěrečnou cukernatost mívám tak 3 až 4.Ale většinou jak spadne koláč pod hladinu tak pálím pálenice je měděná dvojplášťová nikdy nepřipaluje.

Prosím o radu co je hlavní příčínou škrábavosti. Moc děkuji za pomoc.

   
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 30.4.2012 23:21

Mandlovou příchuť nebo pocit "škrábavosti" v krku dává např. Durancie a to proto, že při prvním pálení ve velkém kotli se rozpadnou nebo prasknou pecky a vyluhují se jadrá. Někdo ale takovu slivovici oblibuje.

      
jarekond - (5) - 240.181 (?), 1.5.2012 8:12

Je to z obyčejných švestek v jeden rok sbíraných a jedna várka je jemná a druhá štiplavá a nejenom v krku ale i na jazyku .Slivovice je sldká nemá zápach ani ocas jenom je štiplavá dá se nějak štiplavost odstranit např.nějakým filtrováním?

         
host - 220.205 (?), 1.5.2012 8:53

Příčinou ostrosti či škrábavosti destilátů je jistě víc. Určitě mezi ně patří přídavek cukru do kvasu. V případě švestek nebo jablek je to úplně zbytečné, protože tyto kvasy jsou stabilní, takže nepodléhají snadnému zoctovatění. 1 -  2% přídavek cukru má smysl pouze do nestabilních kvasů, především třešní, višní meruněk a mirabelek, protože významně prodlužuje dobu zpracovatelnosti.  Dále také hodně záleží na vyzrálosti švestek. Rozhodně se nesmí trhat, nanejvýš oklepávat. Nápadně ostré destiláty se během 2 - 3 let sami "zakulacují", ale kdo má tak dlouho čekat? Destilát se dá zjemnit několika způsoby. Zkuste přídavek cukru, řekněme rovnou polévkovou lžici rozpustit v minimálním množství vody do 10 litrů slivovice. Někdy také pomáhá zmražování v mrazáku přes noc. Druhý den se láhev vyndá a po zvýšení teploty na pokojovou zdegustovat. Cyklus zmražování je možné opakovat. slosar-petr@seznam.cz

            
jarekond - (5) - 240.181 (?), 1.5.2012 9:54

Moc děkuji za radu vyzkouším a dám vědět.

               
host - 225.76 (?), 3.5.2012 1:10

Čim staršia tým hladšia. Nštoplovať len prikryť handričkou môj dedáčko na Myjave to tak robil.

                  
host - 157.7 (?), 4.5.2012 15:34

Trnky sbírat zralé, bez stopek a čisté -nesmí být od blata. Jakmile se začne koláč v bečce potápět, tak neváhat a vyhodit ho ven. Při pálení zavčas skončit, aby se do slivovice nedostaly sajrajty, které se odpařují při vyšších teplotách. V knize se píše končit při teplotě 91 stupňů C.

               
jarekond - (5) - 240.181 (?), 6.5.2012 13:24

Tak tedy vyzkoušel jsem přicukrování pálenky, namražování a taky zahřívání na 50 stupňů. Jediné co mělo efekt na snížení pálivosti bylo ohřívání ale na úkor vůně je lsabší aroma. Tak asi nechám větrat v demionu bez probublávání a snad se zjemní sama.Všem díky za reakce.smileycheeky

                  
host - 103.78 (?), 10.11.2015 10:07

Po 3 letech bych tento příspěvek doplnil vlastní zkušeností. Mám jabkovici, která mnoha lidem chutná, ale pro mě je málo jemná. Moje představa je prostě hladší chuť. Tak jsem včera udělal pokus. Půl litru jabkovice, která mě škrábala v krku (ale jiným nevadí)  jsem nalil do vypláchnuté nerezové varné konvice, vložil teploměr a zapnul konvici. Při zahřívání hlídat teplotu a regulovat hodně opatrně, aby se páry nevzňaly! Při teplotě okolo 70°C se u dna objevují bublinky, dno konvice je elektricky ohřívané a samozřejmě je teplejší (třeba i 90°C). Při této teplotě vznikající bublinky hlasitě šumí. Teplotu udržuji vypínačem mezi 70-75°C po dobu asi 1-2 minut a míchám. Občas přičichnout. Páry nad konvicí jsou zpočátku štiplavé a hodně cítit po jablkách. Pak se štiplavost zmenšila jen na štiplavost běžných lihových par. Na objemu ubylo odhadem 0,5-1% pálenky. Pálenku jsem přelitím do studené lahve ochladil a ochutnal. Škrábavost prakticky zmizela. Vůně po jabkách je ve výsledku slabší, ale jde stále poznat. Toto je pro ty, kteým vadí hodně aromatická jabkovice. Ještě udělám po pár dnech chuťový test srovnáním vzorků naslepo.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 15.90 (?), 10.11.2015 12:12

Obávám se, že snížení škrábavosti Vaší jablkovice jste dosáhl pouhým odpařením části lihu z destilátu. Měření objemu není přesné, když smícháte půl litru lihu s půllitrem vody, nedostanete přesně litr směsi

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika