Šípkovica ako ma to



host - 228.252 (?)
22.2.2020 19:59

No mě šípkové víno vykvasilo na 17,5% objemových změřených vínoměrem při zbytkovém cukru 17,5 Brix refraktometrem. Když započtu cukrovou korekci (dle návodu vínoměru 10% cukru cca +1% alkoholu), tak to dá cca 15,8% alkoholu. Je to silě orientační měření cukru a alkoholu ve směsi... 

Použity kvasinky Vinka s výživou. Kvasilo to nijak bouřlivě od listopadu do poloviny ledna.

Subjekivně je víno silné, silnější než naprostá vetšina normálních vín (cca 10-12,5%) a slabší než portské (cca 19%). Je to relativně blíž tomu portskému než vínům. Hřeje opravdu pěkně, takže okolo těch 15-16% by mít i mohlo.

Za mě s Vínkami spokojenost a myslím, že na mé začátečnické pokusy dlouho vystačí,

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

            
host - 228.252 (?), 22.2.2020 19:59

No mě šípkové víno vykvasilo na 17,5% objemových změřených vínoměrem při zbytkovém cukru 17,5 Brix refraktometrem. Když započtu cukrovou korekci (dle návodu vínoměru 10% cukru cca +1% alkoholu), tak to dá cca 15,8% alkoholu. Je to silě orientační měření cukru a alkoholu ve směsi... 

Použity kvasinky Vinka s výživou. Kvasilo to nijak bouřlivě od listopadu do poloviny ledna.

Subjekivně je víno silné, silnější než naprostá vetšina normálních vín (cca 10-12,5%) a slabší než portské (cca 19%). Je to relativně blíž tomu portskému než vínům. Hřeje opravdu pěkně, takže okolo těch 15-16% by mít i mohlo.

Za mě s Vínkami spokojenost a myslím, že na mé začátečnické pokusy dlouho vystačí,

               
host - 228.252 (?), 22.2.2020 21:29

A teď jsem si vzpomněl!

Nejblíž bych to voltáží, sladkostí a oučinky přirovnal ke kagoru.

Samozřejmě chuť a vůně nezaměnitelně šípková.

   
host - 56.91 (?), 9.10.2018 11:28
Zdravim, ja to delam tak, ze nasbiram na jeden 50l sud cca.15kg sipku. Sbiram je tvrde a davam nasledne do mrazaku projit mrazem, aby zmekly. Ty ktere nezmeknou rozmackam bud v lise na vinne hrozny, nebo pouziju kombinacky. Nasypu do sudu a zaleju voudou, v niz jsem predem rozpustil fruktozu. Nasledne pridam enzym a promicham, aby se sipky poradne narusily a po cca. dvou hodinach pridavam turbo kvasnice. Nadoby uzavru kvasnou zatkou pri teplote cca.20stupnu. Za 5-6 dni je dokvaseno. Vysledek po vypaleni v palirne je luxusni i pred naredenim😉 Specificka palenka z vynikajici chuti a uplne jinou vuni nez palenka z ovoce. PS: Je to pracne, ale stoji to za to.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika