Šípkovica ako ma to
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.89 (?), 22.2.2020 8:12
10kg šípok,50litrov vlažnej vody,1 bal. kyseliny citronovej,10kg cukru,1 bal živnej soli,1bal vinnych kvasníc.postup: do vody dáme kyselinu citrónovú, pridáme cukor, rozmiešame,pridáme živnú soľ,šípky a kvasnice.Po vykvaseni postup opakujeme z tými istými šípkami ešte raz.(druhák)druhák je ešte aromatickejší.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.39 (?), 9.2.2020 18:53
Jak jsem dělal šípkovici.Předně se nepovažuji za odborníka, tak nedávám zasvěcené rady ale píšu svoje zkušenosti.Nadávači mají příležitost.
Do šedesátilitrového soudku jsem dal asi 14 litrů/nevážil jsem) šípků, které jsem nechal 3 dny přemrznout v mražáku.Byli odstopkované a nůžkama jsem odstříhal okvětí.Zalil jsem to vařící vodou, přidal 6 kg cukru a míchadlem do vrtačky rozmixoval na kaši.Míchadlo mám vyrobené o průměto 16 cm, to na barvu nestačí. Semínka zůstala naporušená.Po schladnutí jsem přidal rozkvašené vinné kvasinky s živnou solí dle návodu na kvasinkách.Sud mám v dílně, trvalá stálá teplota 22 stupňů.Za měsíc a něco to přestalo bublat do kvasné zátky, tak to šlo na destilaci.Celkem 6 litrů, ale nechával jsem veký úkap, asi by bylo víc, mám radši jemnou, tak nešetřím.Jo ještě jsem před destilací odebral ze dna smínka.
Toť asi vše, chodí nás pravidelně 12 do antibabišovské dílny a pily jsme to všichni poprvé a rádi.A to ještě nebyla odvětraná.Jen asi 14 dní.
|
|
|
|
|
|
|
host - 228.252 (?), 9.2.2020 20:54
Díky, chystám se na něco podobného, tak je každá zkušenost dobrá.
Teď bublá druhák z šípkového vína, tak uvidím, jak bude vypadat materie po stočení a třeťák by šel do sudu a pálenice. Teď to mám v 25 l demižonu, tak počítám do mého 30l kvasného hospodářství by to mohlo pěkně vyjít, i těch šípků mám cca polovinu, tak to snad bude OK. Díky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 71.31 (?), 9.2.2020 21:04
Druhák šípkového vína? To je preboha čo?
Na ten "třeťák" sa radšej ani pýtať nebudem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.117 (?), 10.2.2020 11:36
No, druhák se u šípkového vína dělá běžně, vyskytuje se to ve většině návodů. Bývá hodnocen jako srovnatelný s prvákem. Někteří tvrdí, že je dokonce lepší než prvák. Třeťák není obvyklý, nicméně i ten je již vyzkoušený, právě na to pálení a s úspěchem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 61.18 (?), 6.12.2010 20:41
Zdravím,
právě mám vypáleno. Ze 120 l šípkového vína jsem vypálil 20 l 70, nechal zředit na 53% a je výborná. Poměr na víno : 5 l vody,1l šípků a 1 kg cukru. Nejlepší jsou šípky přemrzlé, mají nejvíc cukru. Manželce to moc chutná.
|
|
|
|
|
|
|
host - 51.201 (?), 7.2.2013 10:38
Máte někdo přesný recept? Já udělám asi víno v plastovém sudě 50l a potom nechám vypálit. Mám sušený šípek cca 50kg. Jaké kvasinky použít, kolik vody, cukru...?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 48.26 (?), 3.2.2012 11:33
Dobrý den,
jak dlouho jste prosím nechával kvasit to víno? Právě na něj jdu, tak jen abych věděl.
Díky,
Michal
hasmic@post.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 51.201 (?), 7.3.2013 8:27
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.170 (?), 22.2.2020 15:29
Jen tak na okraj zkušenost s kvasinkami Vínka: Přede mnou odborník odborníkovi sdělil, že kvasinky Vínka prokvašují na 16%obj. EtOH. Říká se, že vinné kvasinky dávají lepší chuť a vůni následnému destilátu, než pekařské droždí. Zjistil jsem, že kvasinky Vínka prokvasí tak na 12% obj. EtOH a pekařské droždí si do výsledné chuti a vůně s nimi v ničem nezadá, přičemž prokvašuje tak do 8% obj. EtOH, spíše o něco málo víc. Co si o tom myslíte Vy, pánové?
Jinak, šípkovici jsem dělal z několik let starého šípkového vína, vykvašeného pomocí pekařského droždí a byla vynikající.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|