Ono záleží, jakým způsobem švestky sbíráte.
1. Já sbírám až ty, které samy spadnou. Při sběru vyřazuji nahnilé a sem tam i nezralé plody, stopky většinou padané plody nemají. Pak je samozřejmě další kontrola v podstatě zbytečná a taky ji nedělám. Na "dojití" nezralých spadených švestek příliš nevěřím
2. Druhou možností je setřásání švestek do položené plachty a jejich sesypání do sběrných nádob. Při tomto způsobu považuji, tak jako p. Šlosar, přebrání švestek, odstranění stopek, větviček a nezralých plodů za nezbytné.
Vůbec nezpochybňuji, že Vaše kořalka je špička. Ovšem internet umí přenést pouze slova, obrázky a zvuk. Chuť a vůni zatím ne. Zažil jsem pár známých, kteří o svém destilátu psali a říkali:..." mnoho odborníků hlásalo, že něco takového...".atd. Když jsem pak náhodou ten zázrak ochutnal, ne vždy to bylo k pití.