Aj ja som rád, že ste sa ozvali, lebo som bol zvedavý, akú rozprávku ste schopný vymyslieť.
Keby ste si skutočne prečítali " zopár kusov odbornej literatúry", a aj by ste porozumeli písanému textu, tak by sa dozvedeli, že stále bolo, je a aj bude možné robiť pálenku z obilia aj zo zemiakov aj bez enzýmov, ale bez nich je výťažnosť malá a kvalita nízka. Nič viac a nič menej. Ale na to ste nepotrebovali v podstate ani nič študovať, pretože naši predkovia pálili také pálenky už v časoch, keď ešte o žiadnych enzýmoch nič nevedeli. Prekvapilo vás aj to, že už pálili aj vtedy ? Ale potom niečo veľmi nesedí na tej vašej rozprávke napísanej na Silvestra.
Aj dnes sa to tak ešte robí, niekde aj často, ale pochybujem, že sa vám týchto tiežodborníkov na internete podarí osloviť. Pre nich je pojem ušľachtilý destilát španielska dedina a svoje jednoduché poznatky si nepotrebujú odovzdávať na internete.
Väčšina tých čo z brandže poznám, si prešla obdobím experimentovania v oblasti páleniek z obilia. Dnes na to obdobie spomíname s úsmevom a prirovnávame to k strate času. Skúsený páleničiar vám to nezoberie ani na pálenie, lebo to za prvé nemôže a za druhé mu to tak zase... e všetko, že by to bolo poznať ešte aj pri štvrtom- piatom pálení pre ďalších záujemcov. Viete si technicky predstaviť čistenie zablombovaného prístroja v plnej sezóne?
Ja viem, že vás to nezaujíma. Aj mne je úplne jedno, z čoho vy budete piť svoju pálenku. Ale láskavo verejne neklamte.
Rozprávky č.2, 3 si už kľudne môžete odpustiť.