Příprava správného kvasu, mix kadlátek, trnek, švestek



jakubve - (4) - 37.90 (?)
8.9.2016 12:06

Ještě se potřebuji ZEPTAT, ten minulý týden v pátek jsem asi do půl té Bečky nasypal Očištěné, vesměs zralé(i pár ješte ne ůplně zralých) Kadlátek a Trnek, a ted jsem tam dodával na asi 3/4 sudu, a ty Vrchní jsem pomačkal více jak ty dole, můžu s tím ještě nějak zamíchat aby se to promísilo popřípadě ty dolní ještě nějak více namačkat? Někdo říká že se s tím už nemá hýbat, ale já to mám necelý týden tak bych ještě mohl neM? a pak to uzavřít (přiklopit navolno deklem) a nechat kvasit :))) Děkuji za Komentáře, potřebuji to vedět, mám strach.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

jakubve - (4) - 25.10 (?), 5.9.2016 12:59, zobrazeno: 11140x

Dobrý den, už jsem na internetu něco pohledal, ale raději napíši ještě sem. Je to tady dobrá komunita... Doufám že mě poradíte nebo aspon pošlete odkaz na předešlé rady a tipy.

Letos poprvé v životě chceme s kamarádem vypálit slivovici, je nám kolem 20 tak jsme si řekli že někdy začít musíme. Máme plastový sud 150 litrů, zatím nasbíraný lehce přes půlku(od pátku 2.9,) Dočetli jsme se že tam máme nalít trochu vody aby to nebylo suché, cca 5 litrů a jedno kilo rozpuštěného cukru. Dále jsme je trošku poštouchali,(ale zase ne ůplně všechny) promíchali a Sud uzavřeli.V průběhu tohoto týdne plánujeme dosbírat, doplnit do 3/4 a uzavřít. Bylo nám navrhnuto že nám to v pálenici pohlídají, ale rozlhodli jsme se to zkusit sami, Něco co jsme udělali špatně, popřípadě nějaké rady, tipy?  Nejsme žádní znalci, ale aby se to dalo aspon trošku pít: D

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 5.9.2016 14:22

Myslím, že jste to udělali vcelku dobře. Jenom ten sud neuzavírejte úplně natěsno (obručí). Faktor, který nejvíc ovlivní chuť a vůni pálenky a o němž se nezmiňujete, je kvalita posbíraného ovoce.

      
jakubve - (4) - 37.90 (?), 7.9.2016 18:39

Děkuji

   
jakubve - (4) - 37.90 (?), 8.9.2016 12:06

Ještě se potřebuji ZEPTAT, ten minulý týden v pátek jsem asi do půl té Bečky nasypal Očištěné, vesměs zralé(i pár ješte ne ůplně zralých) Kadlátek a Trnek, a ted jsem tam dodával na asi 3/4 sudu, a ty Vrchní jsem pomačkal více jak ty dole, můžu s tím ještě nějak zamíchat aby se to promísilo popřípadě ty dolní ještě nějak více namačkat? Někdo říká že se s tím už nemá hýbat, ale já to mám necelý týden tak bych ještě mohl neM? a pak to uzavřít (přiklopit navolno deklem) a nechat kvasit :))) Děkuji za Komentáře, potřebuji to vedět, mám strach.

      
host - 136.107 (?), 8.9.2016 13:18

Pokud probíhá hlavní, bouřlivé kvašení, pokud je silný výrom CO2, pokud se při nadechnutí těsně nad sudem zalykáte, pokud nad hladinou v sudu rychle zhasne nedostatkem vzduchu nějaký plamínek, pokud bublátko silně bublá apod., můžete s kvasem dělat cokoliv...

Rafael.

      
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (662) - 3.175 (?), 8.9.2016 14:26
Klidně míchejte. Každopádně je lepší ovoce pomačkat předem, zvláště tvrdé a ne zcela zralé.
      
milan209 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 154.50 (?), 9.9.2016 11:09

Skúste použiť vŕtačku a miesadlo na lepidlo.  Nemusíte to zdĺhavo pucit.  Ono vám to za pár minút rozmaširuje na kašu.  Kôstky to neporuši. 

         
host - 158.60 (?), 12.9.2016 20:59
Zajímave názory ja bych se chtel zeptat také to mam jak tady kolega jestli je lepsi nechat to úplně uzavřené ze zacatku a nebo to nechat jen přiklopené, mam strach aby to nezačalo hnít treba, ted kdyz do toho kouknu tak jak jsem to rozmačkal tak to má nahoře takovou barvu do hňeda a kdyz dám ucho k té bečce tak slyším praskání a šumění. :) má to tak správně být? Jsem také začátečník jako Tady kolega.
            
borg - (1) - 87.70 (?), 27.9.2016 12:43

Hnědá barva, praskání a šumění, vše naprosto v cajku. Uzavřít natěsno a dát kvasnou zátku (petka naplněna z části vodou a do ni strčit hadičku která vede z víka sudu)

   
host - 91.178 (?), 27.9.2016 18:19

Mix kadlátek, trnek,švestek.Jedná se o názvy jednoho druhu nejde o mix.K diskuzi není co dodat.Tak ať dobře teče.

Slivoň švestka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika