Pleseň na demižónoch



host - 220.205 (?)
19.9.2011 18:14

Především bych chtěl upozornit na to, že korkové zátky jsou pro uchovávání destilátů (dlouhodobější) nevhodné. To platí zcela obecně a nezáleží na objemu, který je v lahvi uchováván. Výjimkou jsou snad ty případy, kdy je korková zátka pod úrovní hrdla a prostor k vrcholu hrdla lahve je zalit nejlépe včelím voskem. V případě uzavření lahve či jiné skleněné nádoby podle obrázku dochází především k úniku vůní destilátů, takže již po roce ztrácí destilát svoji charakteristickou vůni, což je škoda. Na kvalitě chuti se to ale neprojeví. Proto doporučuji uchovávat destiláty ve skleněných nádobách opatřených kovovým uzávěrem, přičemž volný objem by měl být minimální.  slosar-petr@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Peter. - (7) - 12.245 (?), 29.8.2011 11:14, zobrazeno: 4981x

Ahojte nenašiel som tu nič, tak zakladám novú tému. Mám 8 demižónov jablkovice a slivovice v starom dome v letnej kuchyni a teraz po tých pálavách som prišiel na to, že mám pleseň na korkových štuploch iba z vrchu zelenej farby, a na niektorých demižónoch je aj na skle (na demižóne len z vonkajšej strany našťastie) nevieťe čím to mňže byť? Ozaj na dvoch štuploch, cez ktoré boli prehodené uteráky pleseň nieje vďaka za odpovede.

a ešte niečo nevetrá sa tam, nemá kto...


   
Peter. - (7) - 12.245 (?), 17.9.2011 16:21

neviete nikto?

      
host - 176.36 (?), 17.9.2011 19:49

Těžká rada, příčin je možná více... od zvýšené vlkosti v místnosti... já bych to setřel hadrem namočeným do SAVA, špunty vyndal, vyčistil kartáčem a vydesinfikoval v "pařáku na knedlíky" parou... a vrátil. Slivce ani jablkovici by to nemělo vadit.   

      
host - 24.183 (?), 18.9.2011 20:26

Já bych příliš nevěřil desinfekci špuntů a dal tam raději špunty nové a zakápl je voskem.

         
host - 220.205 (?), 19.9.2011 18:14

Především bych chtěl upozornit na to, že korkové zátky jsou pro uchovávání destilátů (dlouhodobější) nevhodné. To platí zcela obecně a nezáleží na objemu, který je v lahvi uchováván. Výjimkou jsou snad ty případy, kdy je korková zátka pod úrovní hrdla a prostor k vrcholu hrdla lahve je zalit nejlépe včelím voskem. V případě uzavření lahve či jiné skleněné nádoby podle obrázku dochází především k úniku vůní destilátů, takže již po roce ztrácí destilát svoji charakteristickou vůni, což je škoda. Na kvalitě chuti se to ale neprojeví. Proto doporučuji uchovávat destiláty ve skleněných nádobách opatřených kovovým uzávěrem, přičemž volný objem by měl být minimální.  slosar-petr@seznam.cz

            
Peter. - (7) - 206.181 (?), 16.10.2011 17:48

Včelí vosk, ktorý sa používa pri štepení stromov?

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 16.10.2011 22:37

Včelí vosk se při štěpování nepoužívá.

                  
host - 176.36 (?), 17.10.2011 10:45

Lze použít jakýkoliv vosk, od obyčejné svíčky až po pečetní (ten je ale dražší).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika