Palírny (oficiální) a jejich kvalita
|
|
|
|
|
|
|
|
pvbo - (13) - 131.72 (?), 22.9.2011 22:46, zobrazeno: 46226x
Dobrý den. Cílem tohoto diskuzního fóra je výměna informací, kde skutečně kvalitně vypálit zlato z našich sudů...
S pozdravem a úctou Václav
P.S. Já mám o kvalitě našich pěstitelských pálenic své pochybnosti, a to i těch z východu Moravy, a tak hledám radu ...
|
|
|
|
|
|
|
host - 54.27 (?), 23.9.2011 8:23
Nedělám reklamu, uvádím jen vlastní zkušenost. Pálíme již několik let větší množství v Šebrově, menší - 50 - 150 l v Boskovicích (tam lze také nechat založený kvas a oni pohlídají, taky moštují) - naprostá spokojenost. Elena
|
|
|
|
|
|
|
host - 43.166 (?), 23.9.2011 11:09
Tak to docela závidím, že máte takto pozitivní zkušenost. Moje zkušenost s pálenicema je taková, že se snaží vymačkat kvas co nejrychleji. aby mohli pokračovat s další várkou. Prostě jedou od kusu... A pak jedou při pálení až nadoraz, aby byl člověk spokojený - prostě vám dobře teče, tak co byste chtěli... Přitom důraz na množství a rychlost je v protikladu ke kvalitě. P.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 23.9.2011 15:48
V průběhu samotného pálení majitelka neustále na koloně cosi hlídá
Promiňte, že se tak ptám, ale co majitelka pálenice vlastně na koloně hlídala?
Chcete snad říci, že uměla komunikovat s ději, které probíhaly v koloně kde se setkává kapalná a parní fáze a vytvářejí spolu rovnovážné stavy, za kterých je kolona jedině schopna poskytnout kvalitní destilát? V tom případě bych se s tou paní rád seznámil, protože já to umím taky. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 24.9.2011 9:44
Kdo Vám v tom brání pane inženýre, příslušnou palírnu můžete navštívit (adresář pálenic v CZ není utajováným dokumentem) a s "personálem" pohovořit, nebude-li to ovšem proti Vašemu přesvědčení. Navíc v přispěvku je, že pálenice je vybavena "klasickou" dvoukotlovou aparaturou (lidově nazývanou kolonou) a nikolik jednokotlovou se zesilovací (3patrovou) kolonou. Takže se tam projevují úplně jiné vlivy, než které Vy popisujete. Přeji hezký víkend.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 25.9.2011 16:36
Obávám se, že si nerozumíme. Dvoukotlový způsob přípravy spočívá v přípravě lutru, který se dále zpracovává převážně rektifikačně. Kolona je jen jedním z prvků této druhé aparatury, nicméně nejdůležitější. A ocenil bych, kdybych věděl s kým komunikuji. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 26.9.2011 9:16
Dobrý den, ano také se obávám, že si nerozumíme, že se zde zaměňují „pojmy“ (tím nechci "rýpat" pouze konstatuji, jako v předešlém příspěvku).
… Dvoukotlový způsob přípravy spočívá v přípravě lutru, který se dále zpracovává převážně rektifikačně … Nemám samozřejmě přehled (a to nebudou mít asi ani na MZe, pochybuji že si vedou tuto statistiku) kolik dvoukotlových pálenic je vybaveno ve druhém stupni rektifikační kolonou, ale moc jich asi nebude. Stále převládá „prostá“ dvojnásobná destilace, tedy bez zesílení na „rektifikační koloně“. Vámi uváděný způsob je jistě přínosnější pro samotnou technologii destilace (sám jsem o něm uvažoval před cca 10 lety), ale tyto pálenice jsou dost „konzervativní“. Na obr. z pálenice o kterou se jedná, alespoň já žádnou „rektifikaci“ nevidím. Přeji hezký den Lojza
PS. Bohužel na zdejším foru, Vám diskusi s majiteli pálenic asi nikdo nezajistí, to by se museli sami ozvat, zprostředkovat to nelze.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 26.9.2011 12:01
Pokud to tak je, že i ve druhém stupni stále převládá prostá destilace, jak píšete, tak to je tedy situace dost tristní. Úkolem kolony není jenom destilát zesílit, ale poradit si i s azeotropií, tedy se schopností molekul s vysokým bodem varu (často nad 180 °C), které patří do tzv. dokapové složky, dostávat se do finálního destilátu. A to bez řízeného zpětného toku kolonou prostě nejde a deflegmátory to bohužel moc neumí a jak by to také mohly umět, když není znám vztah mezi teplotou vody, která má tímto zařízením protékat a složením vařáku, které se v čase neustále mění. Takže se to zachraňuje přerušováním destilace když teče +- čtyřicítka někdy i méně, v každém přépadě se nemalý objem lihu v lutru musí obětovat, aby finální destilát byl k světu. A to se týká hlavně slivovic kde se dokapové složky nejvíc projevují a stačí i 0,1% a je zle. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 43.166 (?), 26.9.2011 14:48
Dobrý den. Jsem naprostý začátečník. Lze nějak laicky poznat (z vnějšího vzhledu), že palírna má rektifikační kolonu. Když mi páleničář řekne, že ji mají, tak mu doposud nezbývá než věřit...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|