Ešte na margo nekvasiacich a opätovne kvasiacich muštov/rmutov. 4.11. som zakvášal 36 l jablkového muštu rozkvaseným muštom bez živnej soli. Sklenený 45 l sud, gumenný štupeľ a v ňom kvasná zátka= takmer 100%-ná istota tesnosti. Kvasinky som mal staré, nie ideálne uskladnené a ešte ich bolo aj málo. Napriek tomu sud začal po 3 dňoch vykazovať známky kvasenia pri teplote 12°C (celkom málo). Intenzita bublín bola 53 s. Teplotu a aj intenzitu bublín som priebežne meral každý 2. deň. Včera, 20.11., bola intenzita bublín 11 s pri teplote 7°C. Zatiaľ žiadny náznak toho, že by klesajúca teplota mala negatívny vplyv na priebeh kvasenia. Čo som tým chcel vlastne povedať? Že je prakticky nemožné, aby rozkvasený a dobre utesnený sud prestal z ničoho nič kvasiť. Ak, samozrejme, má čo kvasiť. Nízka teplota môže síce proces spomaliť, no nie úplne zastaviť.