Pálenka z moštu
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.44 (?), 8.11.2018 7:22
Prečo ten sud neutesníte klasickým gumenným štupľom s dierkou, do ktorej zasuniete kvasnú zátku? Nemuseli by ste sa paprať s plastelínou. Škoda, že tie sudy sú obalené. Ak by neboli, videli by Ste čo sa deje vo vnútri (či kvasinky začínajú sedimentovať, či sa mušt nezačína pomaly číriť a pod...). To Vám tiež čo to napovie o stave kvasenia. Nevadí. Teraz by bolo dobré zmerať ten cukor a samozrejme priebežne sledovať bublinky.
Marek-TT
|
|
|
|
|
|
|
host - 252.168 (?), 8.11.2018 7:28
Zdravím viete čo použil som čo som mal doma prvý x to robím chcem to vyskúšať mušt buble ale veľmi pomaly navrchu sú zhluky myslím že to sú kvasinky pridám aj foto... ak nebude žiadny cukor ako mám postupovať?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.75 (?), 12.11.2018 20:32
Dobrý večer tento rok chci poprvé pálit z jablečného moštu a potrebuji poradit kolik moštu můžu dát do 120 litrového sudu aby to neuteklo a kolik můžu dát cukru nebo medu na kvašení jak naplnim první sud tak změřím cukernatost ale nikde jsem nenašel nějaké tabulky podle kterých bych měl postupovat myslím tím přírodní cukr z ovoce měřeno cukrakem a kolik přidat cukru nebo medu děkuji za odpověď
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.41 (?), 13.11.2018 7:43
Dobrý den, jen pro doplnění. Kvasné zátky nebublaly z důvodu nizké teploty - 16-17 stupňů. Včera večer jsem sudy přemístil do místnosti s teplotou 21 a do rána začaly bublat.
Mám taky 120l plastové sudy a v každém mám 90l moštu do kterého jsem přidal kvasinky, které jsem nechal 3 dny rozkvasit. Sudy jsou hned od začátku utesněny a ve víku jsou kvasné zátky. Jedíný problém byl s tím, že kvasné zátky nechtěly bublat viz diskuze výše.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 61.187 (?), 13.11.2018 9:10
16 - 17 stupňů C rozhodně není nízká teplota pro alkoholové kvašení a proto se domnívám, že příčina toho, že kvasné zátky nebublaly, byla netěsnost.
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.41 (?), 13.11.2018 9:40
V tom případě si to nedokážu vysvětlit. S těsností sudů jsem nic nedělal - jsou obaleny vysoce přilnavou lepící páskou + omotané strečkou. V místní pálenici mi také tvrdili, že 16-17 je ideální teplota. Tak jedině, že by se kvas po 3 týdnech rozkvasil tak, že by začal bublat zrovna v okamžiku, kdy jsem ho přestěhoval. Pak snad ještě jedna věc - chová se 100% mošt bez přidaných výlisků stejně jako jablečný kvas z pošrotovaných jablek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|