Pálenka z moštu



host - 182.44 (?)
8.11.2018 7:22

Prečo ten sud neutesníte klasickým gumenným štupľom s dierkou, do ktorej zasuniete kvasnú zátku? Nemuseli by ste sa paprať s plastelínou. Škoda, že tie sudy sú obalené. Ak by neboli, videli by Ste čo sa deje vo vnútri (či kvasinky začínajú sedimentovať, či sa mušt nezačína pomaly číriť a pod...). To Vám tiež čo to napovie o stave kvasenia. Nevadí. Teraz by bolo dobré zmerať ten cukor a samozrejme priebežne sledovať bublinky.

           Marek-TT

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 182.44 (?), 8.11.2018 7:22

Prečo ten sud neutesníte klasickým gumenným štupľom s dierkou, do ktorej zasuniete kvasnú zátku? Nemuseli by ste sa paprať s plastelínou. Škoda, že tie sudy sú obalené. Ak by neboli, videli by Ste čo sa deje vo vnútri (či kvasinky začínajú sedimentovať, či sa mušt nezačína pomaly číriť a pod...). To Vám tiež čo to napovie o stave kvasenia. Nevadí. Teraz by bolo dobré zmerať ten cukor a samozrejme priebežne sledovať bublinky.

           Marek-TT

                     
host - 252.168 (?), 8.11.2018 7:28
Zdravím viete čo použil som čo som mal doma prvý x to robím chcem to vyskúšať mušt buble ale veľmi pomaly navrchu sú zhluky myslím že to sú kvasinky pridám aj foto... ak nebude žiadny cukor ako mám postupovať?

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 8.11.2018 7:55

Takto z fotky ťažko povedať, či sú to kvasinky alebo nejaké vyzrážané zhluky častíc z muštu. Každopádne ak to ešte buble, nerobte nič a čakajte. Kvasenie stále beží, aj keď pomalšie. Ak to bude dokvasené (cukor sa bude približovať k 0° NM, nejaký zvyškový ostane), tak nechajte kvasinky sedimentovať a vyčírený podiel stočte do nového suda až po vrch a uzavrite štupľom (ak by tam ešte náhodou nejaký reziduálny CO2 bol, tak štupeľ vystrelí a neroztrhne Vám sud).

      
host - 72.75 (?), 12.11.2018 20:32
Dobrý večer tento rok chci poprvé pálit z jablečného moštu a potrebuji poradit kolik moštu můžu dát do 120 litrového sudu aby to neuteklo a kolik můžu dát cukru nebo medu na kvašení jak naplnim první sud tak změřím cukernatost ale nikde jsem nenašel nějaké tabulky podle kterých bych měl postupovat myslím tím přírodní cukr z ovoce měřeno cukrakem a kolik přidat cukru nebo medu děkuji za odpověď
         
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 12.11.2018 21:32

Myslím si, že 100 l v pohode zvládne, ak to nebude nejak príliš búrlivo kvasiť. Ja keď som naposledy zakvášal 45 l sud, dal som doňho 38 l muštu a zmestilo by sa aj 40. Ak predpokladáme, že 10 g cukru v litri muštu je 1°NM, tak rozpustením 1 kg cukru v 100 l muštu zvýšite cukornatosť práve o 1° NM. Prepočet je orientačný, vždy si treba reálnu cukornatosť zmerať.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.238 (?), 12.11.2018 22:37

Bouřlivost kvašení závisí především na teplotě. Bude-li mošt kvasit při 15 - 18 stupni, nic bouřlivého to nebude. Přesto není dobré plnit nádoby po vrch, vrstva CO2 nad hladinou kvas konzervuje. Kilem cukru na 100 litrů moštu nic nepokazíte, nutné to ale není, jablka jsou letos hodně sladká.

         
host - 186.41 (?), 13.11.2018 7:43

Dobrý den, jen pro doplnění. Kvasné zátky nebublaly z důvodu nizké teploty - 16-17 stupňů. Včera večer jsem sudy přemístil do místnosti s teplotou 21 a do rána začaly bublat.

Mám taky 120l plastové sudy a v každém mám 90l moštu do kterého jsem přidal kvasinky, které jsem nechal 3 dny rozkvasit. Sudy jsou hned od začátku utesněny a ve víku jsou kvasné zátky. Jedíný problém byl s tím, že kvasné zátky nechtěly bublat viz diskuze výše.  

            
host - 61.187 (?), 13.11.2018 9:10

16 - 17 stupňů C rozhodně není nízká teplota pro alkoholové kvašení a proto se domnívám, že příčina toho, že kvasné zátky nebublaly, byla netěsnost.

               
host - 186.41 (?), 13.11.2018 9:40

V tom případě si to nedokážu vysvětlit. S těsností sudů jsem nic nedělal - jsou obaleny vysoce přilnavou lepící páskou + omotané strečkou. V místní pálenici mi také tvrdili, že 16-17 je ideální teplota. Tak jedině, že by se kvas po 3 týdnech rozkvasil tak, že by začal bublat zrovna v okamžiku, kdy jsem ho přestěhoval. Pak snad ještě jedna věc - chová se 100% mošt bez přidaných výlisků stejně jako jablečný kvas z pošrotovaných jablek?

                  
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 13.11.2018 10:03

Ak už raz mušt začal kvasiť, je málo pravdepodobné, že by pri teplote 16-17°C zrazu prestal kvasiť. Ešte ma napadá taká možnosť, že kvasenie sa spomalilo a vytvorený CO2 unikal cez nejakú malú netesnosť a kvasná zátka nebublala. Keď Ste sudy preniesli do teplejšej miestnosti, kvasenie sa zintenzívnilo, pretlak CO2 v sude sa zvýšil a aj napriek malej netesnosti bolo možné v kvasnej zátke pozorovať bubliny. Skrátka, menej CO2 uniklo ako sa stihlo vytvoriť. Je to ale iba moja špekulácia, sám som sa s tým ešte nestretol.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika