Palenie z exotickeho ovocia
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 151.2 (?), 14.1.2010 10:13, zobrazeno: 13897x
Zdravim vas
Mozno bude moja otazka trosku zvlastna pre niekoho ale mam moznost ziskat vacsie mnozstvo prezretych pomarancov a mandariniek.Napadlo ma ci by sa z toho nedalo vypalit palene.Mate s tym niekto dake skusenosti?? za kazdu radu budem povdacny!!
Tomas.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.96 (?), 14.1.2010 12:13
Kromě toho, že se to nesmí, to samozřejmě jde a postup je úplně stejný jako u jiného ovoce. Dokonce jednodušší, než třeba u hrušek, pomeranče mají dost kyselin. Jen se doma musím podívat do knihy, co s kůrou. Přikláněl bych se k tomu, že bez kůry to bude lepší.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.2 (?), 14.1.2010 15:49
palit som to chcel dat do certifikovanej palenici.A kouru som planoval dat dole.Inak dakujem za odpoved :-)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 14.1.2010 18:20
Pěstitelské pálení se provádělo jistě již před válkou, možná i za Rakouska. Jen v poválečném Česku(slovensku) muselo jít o milióny kotlů. Jediný, kdo si něco hlídá, jsou celníci, takže kdo nerozepíše svůj mač na souseda či švagra, může mít problém.
Nikdy jsem však neslyšel, že by někdo šel pěstiteli kontrolovat, jestli má skutečně nějaký pozemek, jestli na něm roste nějaké ovoce a jestli je to práfvě to co má v sudu.
Stejně tak nevím, že by někomu kontrolovali, zda nemá do kvasu nezákonně přidaný cukr.
A že jsme zažili doby, kde se kontrolovalo kdeco...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Gareth - (14) - 65.137 (?), 25.1.2017 0:01
Som na tom podobne ako diskuter pred par rokmi. takze by som sa rad spytal, ci medzicasom niekto nieco podobne vyskusal.
mne osobne sa jedna o mandarinky.
zaujima ma vas nazor na supu, ktora isto obsahuje velke mnozstvo eterickych olejov a isto aj pektinov.
Napadla ma moznost to osupat, ususit. (vraj idu lahko) a pridat ich do kvasu tesne pred palenim. aj to iba malu cast. povedzme 20 percent.
v inom vlakne som cital nieco o docukreni kvasu na 20 stupnov brix.
refraktometer si aj tak tuzim uz dlhsiu dobu kupit. ale ak by som to nestihol, na mustomere pre hroznovu stavu to je kolko stupnov priblizne?
Dakujem za rady a nazory.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.21 (?), 25.1.2017 12:34
20°Bx odpovídá 18,3°NM, 85°Oe, 17°KMW, 11,1Bé, 20°Bg, 20°P nebo hustotě 1,083g/cm3.
*
Co se týká kůry citrusového ovoce používá se jen vrchní část bez vnitřní bílé části - albeda. Ta je jen hořká a nositelem žádného aromatu není.
Jak zbavit kůru ochranného ošetření a zda je to bezpodmínečně nutné nevím.
Taky nevím jestli má smysl vůbec kvas z takového ovoce v našich podmínkách zakládat.
Raději bych zkusil průtahový destilát nebo likér.
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.138 (?), 25.1.2017 21:02
Úžasné!! A nezmýlil jste se náhodou? Neodpovídá čistě náhodou 85°Oe hustotě 1,085g/cm3. petr-slosar@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.21 (?), 26.1.2017 13:10
Pane Šlosare, jistě víte že převod takových jednotek je dost ošidná věc. Ne moc přesná, ale i tak prakticky použitelná.
Tak jsem přemýšlel proč jsme došli k rozdílné hustotě?
*
Ve stupnici Oe se obsah necukrů zahrnuje empiricky, na základě přírodních podmínek pro zrání vína. I proto se na území Německa používají maličko odlišné stupně Oechsle než ve Švýcarsku.
Aplikace kterou jsem nedávno objevil, FermCalc, nabízí k převodu °Oe (old) a °Oe (new)...
Já jsem primárně použil on line převodník na stránkách refraktometr.cz. kde mají °Oe jen jeden.
Viz. obrázek.
*
Vy jste zřejmě vycházel z něčeho např. takového, citace z vinobrno.eu:
Oechsleho moštoměr udává rozdíl hustoty moštu a vody, násobený 1000 (např. 83 o Oe odpovídá hustotě 1,083 g/l). Přepočet stupňů o Oe na o NM je pouze přibližný: o NM = o Oe/4 – 2 resp. 3. Potíž je v tom, že hustotu moštu ovlivňuje kromě cukru i bezcukerný extrakt, který v příznivých letech představuje průměrně 2%, v nepříznivých létech 3% obsahu v moštu (méně cukru a více kyselin). Proto se od hodnoty o Oe/4 odečítá v příznivých létech 2, v nepříznivých létech 3. ...
Rafael.
|  |
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|