Pálení špendlíků



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
11.8.2014 0:01

Myrobalány (špendlíky) nemají žádnou výraznou chuť. Vůně slivovice je dána hlavně aromatem modrých slupek v kombinaci s mandlovou vůní jader. Podobně těžko se hledá vůne jablek v jablkovici

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

               
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 51.179 (?), 6.8.2014 3:17

Já píšu "pravděpodobně...", vy odpovídáte "... zřejmě né". Průnik těchto dvou množin dává skupinu těch kteří dokáží vypít i lavorovicu.

               
host - 236.138 (?), 6.8.2014 20:46

"myslíte si, že uvedené množství úkapu, a v něm obsažených nežádoucích látek dokáže zničit výsledný produkt natolik, že by jej nikdo nedokázal polknout, jak píšete"?.

Otázka je to dobrá, ale něco v ní chybí. Záleží přeci na příkonu energie do vařáku. Pokud budete topit jak na lokomotivě, tak ta 1/3 - 1/2 l na 150 l kvasu ve vařáku určitě stačit nebude, ale pokud snížíte přikon tak, že to bude jen kapat max. tenká nitka, tak asi ano, ale pokud neznáte finální teplotu v hlavě kolony, musíte degustovat, ostatně, proč ne! Prostě je třeba poskytnout nežádoucím komponentám dostatečný čas na to, aby mohly oddestilovat. Takže účinnou kolonu a pro každý druh ovoce je to jinak, ale hlavně to smí jen kapat. Ovšem v dnešních pálenicích to teče jak Dunaj, to víte spěchají, aby těch zákazníků "co nejvíce stihli". Já to chápu, jde jim o život. slosar-petr@seznam.cz

                  
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 6.8.2014 21:24

Teď jste tomu dal.Všichni,kdo chtějí kvalitu pro svou potřebu vědí, že začíná kapat, a teče velice pomalu, asi tak jako silný prostatik se snaží přemoct přiškrcenou trubici, a odkapává.Kdo ovšem pálí pro kšeft,... chce ušetřit za energie, nebo chce jít brzo spát, cválá galopem jak  jinoch ve škole snažíc se na záchodě dosáhnout na nejvyšší metu ,horní kachličku v disciplíně,která není ve školních osnovách....

   
host - 98.66 (?), 6.8.2014 7:43

Děkuji všem za osvětlení problematiky, mám cca 60 litrů barýlek, určitě tedy budu něco odlévat. ;)

      
host - 21.5 (?), 6.8.2014 21:49

Já mám následujíí rady:

1.pokud to při Vašich znalostech chete pálit doma-vykašlete se na to

2.pokud chcete dávat do pěstitelské pálenice 60 l-vykašlou se na to oni

3.kupte si od někoho 5l slivovice a to je ta nejlepší rada, co můžete dostat

   
ladysh - (2) - 77.11 (?), 6.8.2014 23:17

Dobrý den, pálím "špendlíky", tak jim u nás říkáme, již šet let obdobně jako švestky. Posbírám do sudů, maximálně rozmělním rukou (je to makačka) a s minimálním přídavkem cukru,  1 kg rozpuštěný v převařené vodě na 50 litrovou bečku nechám kvasit na západní straně. Většinou tak v půli listopadu vyrážím do pálenice. Je pravdou, že teče méně, ale o to chutnější.  Jen pro upřesnění mám na zahradě jeden jediný strom a každoročně se mi daří uchránit dvě stě a více litrů kvasů, takže jsem na minimálně 15 litrech 50 ročně.

V pálenici mi doporučil přidávat více vody, že to bude mít lepší výsledek a tak jsemočekával o této diskuse nějakou praktickou radu. Mnoho paličů špendlíků asi není. Neznám ani ve svém okolí nikoho. Uvítám proto každou praktickou zkušenost. Už jsem začal sbírat, je to letos o dobré dva týdny dříve, tak snad to i poteče.

      
host - 236.138 (?), 10.8.2014 20:46

Vážený pane Ladislave, 2% cukru, které používáte (zvýší to stabilitu kvasu)  jsou zcela v souladu s mými zkušenostmi, nicméně bych doporučil, po založení kvasu, přesně tak jak jej popisujete, změřit refraktometrem celkovou cukernatost. Pokud byste snad naměřil více, než-li 19 °brixi, je přídavek vody na místě, ale v opačném případě bych vodu nepřidával. Rozhodně doporučuji častou kontrolu kvasu pomocí čajové svíčky, pokud stále hoří u hladiny, doporučuji odjezd do palírny, Vámi uváděný termín v polovině listopadu se mi zdá "dost po termínu". Prostě tento kvas patří mezi tzv. nestabilní, takže snadno podléhá následné oxidaci lihu na kys. octovou a to je škoda. Tak snad Vám to jako praktická rada pomůže. slosar-petr@seznam.cz

         
host - 111.251 (?), 10.8.2014 23:05

Zdravím pánové, pálím špendlíky čtvrtým rokem a v podstatě to dělám podobně - taky cukr rozmíchávám v 10l vody, dávám odhadem 3/4 kg cukru na 50l kvasu a v palírně mi loni řekli, že by víc nedali, vypálil jsem z 75l kvasu 4,2l pálenky 52%(pro mou potřebu to stačí - do vánoc je co pít). Jak to máte vy s výtěžností a jak to máte s chutí, protože já ji tam po těch špendlíkách pořád nějak nemůžu najít. Pálit jezdím většinou koncem října. Jiří.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 11.8.2014 0:01

Myrobalány (špendlíky) nemají žádnou výraznou chuť. Vůně slivovice je dána hlavně aromatem modrých slupek v kombinaci s mandlovou vůní jader. Podobně těžko se hledá vůne jablek v jablkovici

               
host - 156.1 (?), 11.8.2014 9:13

a jak to máte s chutí, protože já ji tam po těch špendlíkách pořád nějak nemůžu najít - S toho si nič nerobte, je mnoho ľudí ktorí popri jemnejších chutiach a arómach prejdú bez povšimnutia.Podobne je to pri vychutnávaní vín, tiež tam mnoho ľudí nič nenájde, aj keď tam sú.   Stano 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika