Pálení špendlíků
|
|
|
|
|
|
|
|
hasmic - (8) - 234.224 (?), 5.8.2014 11:18, zobrazeno: 26621x
Dobrý den, paliči,
mám na vás takový dotaz:
Jsem ze Středních Čech, kolem silnic nám tu roste hooodně ovocných keřů s červenými a žlutými plody, místně se tomu říká špendlíky. Plánuji je natrhat a výhledově prohnat kolonou, tu je ale dotaz:
Kdybych špendlíky natrhal/nasbíral, rozšmeldoval míchátkem na barvu, nechal vykvasit a pak přefiltroval přes hadr, abych měl pouze zkvašenou šťávu, vznikne mi z toho prakticky víno, že? Kdybych to pálil bez pecek, slupek..., musím si dávat bacha i na metyl nebo je to jako kdybych pálil kupované víno?
Díky za info!!
Michal
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 5.8.2014 13:50
Při každém alhoholovém kvašení, tedy i při výrobě vína vzniká rozkladem pektinů methylalkohol jako vedlejší, nežádaný produkt.Zajimavé je, že oproti destilaci se o methyl ve víně nestaráme, ani se nesnažíme oddělit jej.Snad by to při výrobě vína ani nešlo.Otázkou tedy zůstává, zda by se při destilaci mohlo upustit od odebírání přední části úkapu bohatého na methyl, protože při úkapu se odděluje od jádra i valná část aromatických látek, které putují na začátku destilace-úkapu,a takto odděleny pak ve vyýsledném produktu celkově chybí.
Snad jste měl na mysli kyanid,který je obsažen v peckách,když jste uvažoval o výrobě moštu z myrobalánu a mirabelek?ani to bych nedělal,toho vzniklého kyanidu z pecek je ve výsledku neškodné množství,které ale dodává v pálence výborné kulantní příchutě po mandlích.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 5.8.2014 16:27
Užitečné informace si rádi sdělujeme mnohokrát dokola a okolo kola... tak jako ve škole, a nikdo se tam proto nemračí... on se vždy někdo najde, kdo překvapeně vyjukne, a pro příště informaci vypustí druhým uchem ven, nebo si ji pečlivě zapíše za obě uši.
Ano jsou další látky, které je dobře předem oddělit, a některé i s nižším bodem těkání.Vždyť methylalhohol se nachází nejen na počátku, ale v celém průběhu destilace,...takže i v dokapu je nějaké množství.Nikdy ho nejde spolehlivě oddělit.
Bílá hůl, slepota... tento nebezpečný jev by vznikl snad, kdyby se někdo pokoušel systematicky sbírat úkapy dohromady, a takto koncentrovaný methylalkohol dále požívat nejen k mazání kolen, ale především ho někomu podsunout na vnitřní vytápění tělesné schránky.Už jste někdo zkoušel jezdit na methylalkohol na motorce?to by byl cvrkot...viděl jsem to v Četnických humoreskách.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 5.8.2014 17:35
...acetátové kvašení vede k acetonu a ketonu
Asi jako kdybyste napsal, že alkoholovým kvašením vzniká etanol a líh.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 5.8.2014 20:59
Nebudu nyní zkoumat, zda Vaše myšlenkové pochody mají nějaké reálné podklady... možná později.Spíše mě zaujala Vaše citace..." Ale jestli vám chutná ředidlo, neoddělujte. Metanolem se neotrávíte i když předek neoddělíte. Ale pravděpodobně produkt nedokážete ani polknout....
Pokud mám správné informace(Vyrábíme ušlechtilé destiláty),tak existují, nebo existovaly rakouské předpisy, kdy se stanoví oddělít asi 1/3-1 1/2 L úkapu na 150 L vařák podle kvality zápary.Moje otázka zní "myslíte si, že uvedené množství úkapu, a v něm obsažených nežádoucích látek dokáže zničit výsledný produkt natolik, že by jej nikdo nedokázal polknout, jak píšete?...odpovím si sám, zřejmě né! Už kdysi se vyráběly pálenky všelijaké pochybné kvality(lavorovice),kde se předek neodděloval.Přesto se lavorovice dlouho vyráběla, a užívala k pití.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|