Octové kvašení
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 169.36 (?), 29.11.2009 16:10, zobrazeno: 30086x
zdravím všechny milovníky zpracování ovoce.Mám dotaz na švestkový kvas, který je již dokvašený.do pálenice jsem objednaný až na březen.musím ho proto uskladnit.od jaké teploty hrozí octové kvašení? cukr do kvasu jsem nepřidával.kvas v 50-ti litrových bečkách, hermeticky uzavřený?je někdo chemik?dík za radu
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 7.50 (?), 29.11.2009 16:35
už řadu let jsem nepálil - ale pokud si pamatuji, švestkový kvas toho vydrží opravdu hodně. šéfové paíren tohle dobře vědí a švestkové kvasy objednávájí úplně nakonec - sám jsem taky vozíval švestky v předjaří a bývalo to OK.
Co se týče toho octového kvašení - průmyslově se vede za aerobních podmínek, moštěm se skrápěly tuším bukové třísky, na kterých sedí kvasinky - takže závěr: octové kvašení chce vzduch.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 207.173 (?), 8.1.2010 7:34
Octovému kvašení zamezím přidáním vrstvičky jedlého oleje na povrch kvasu.Kvasu to neublíží a chrání vykvašený kvas.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.25 (?), 2.9.2012 13:50
zdravim, mam pocit, ze jedna becka jde citit octem - octové kvašení? Co s tím?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.205 (?), 2.9.2012 17:41
A byly všechny bečky založeny ve stejnou dobu? Asi nebyly, pokud je cítit ocet jen z jedné. Některé kvasy jsou velmi stabilní, to znamená, že nepodléhají zoctovatění, především švestky a jablka. Na opačné ovocného spektra jsou pak třešně (višně), meruňky a mirabelky. Nejméně stabilní kvasy pak vytvářejí lesní plody. Zajistil jste, aby ke kvasu nemohl vzduch? Pravděpodobně ne.Třešně i meruňky jsou snadno napadnutelné křísotvornou kvasinkou Pichia, která vedle ethylacetátu tvoří z monosacharidů hlavně kyselinu octovou, ale potřebuje vzduch, podobně jako octová bakterie Acetobacter. Radil bych zmíněnou bečku odvést do palírny "nejdýl hned". Ale taky se může stát, že oxidace ethanolu pokročila tak, že se nevydestiluje téměř nic, zvláště pokud se jednalo o třešně. slosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.25 (?), 2.9.2012 20:32
jedna se o mirabelky, a viko neni poradne dotazene, ale jen polozene, aby odchazel CO2,mirabelky jsou nasypane cca 14dni. Bohuzel na viku (120L) neni kvasna zatka a cetl jsem zde na foru, ze ve 120 becce kvasna zatka nemusi byt. Nekteri to viko maji zadelany uplne, nekteri to maji pootevrene - takze nevim, co je lepsi. Letos budu pálit poprvý, tak sbiram zkusenosti a ptam se zde na foru, uz mam i nachystanou literaturu... mozna ze jsem byl vyplaseny zbytecne, jelikoz jsem nahledl na ten kvas vecer, ktery se me zdal octovy a uz nebyl tak moc citit octem, takze uvidim.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|