Meruňkovice 2018 - vysoký výnos
|
|
 |
 |
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář (98) - 165.187 (?) 2.9.2018 17:05
Dobrý deň.
Áno... je to vec názoru. Ja sa ospravedlňujem za trochu irónie :) Ten kto vyrába ovocný destilát (pripravuje kvas) má určitý ciel alebo zámer. Ja pripravujem kvas z marhúl už niekoľko rokov. Vyskúšal som už niekoľko postupv. Mne vyhovuje pálenka, ktorej kvas nebol docukrený. Jednoducho je to tak. Tento pravý ovocný destilát má podla môjho názoru tú najvyššiu kvalitu. Nechcem tvrdiť, že kilo cukru na 100 litrov kvasu negatívne ovplyvní výslednú chuť destilátu, to nie! Ale myslím že 3,5 kg/100l už badatelnú zmenu urobí. Či k lepšiemu, alebo horšiemu nechám na posúdenie každému, kto mal možnosť takéto destiláty porovnať. Výťažnosť kvasu ktorý nebol dosladený je oveľa oveľa, oveľa nižšia ako 16l zo 100l kvasu, preto takýto kvas zakladá len málo pestovateľov. Ale je to naozaj vec názoru, a hlavne vkusu. Každému chutí niečo iné. Ak Vám viac chutí pálenka s pridaným cukrom v kvase, tak ju predsa nebudete kaziť tým, že ho tam nedáte. Je to logické. Nebude to pravý ovocný destilát, ale len ovocný destilát, ale pre veľa ľudí bude chutnejší ako ten pravý... a v podstate niekomu na slovíčkach aj tak nazáleží. Ešte raz sa ospravedlňujem za tú cukrovicu a prajem veľa kvalitnej pálenky. s Pozdravom
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
hugovotr - Zlatý Zahrádkář (663) - 0.146 (?), 7.8.2018 14:16, zobrazeno: 8167x
Zdravím, za zhruba 20 let, co dělám meruňkovici, se mi nestalo, aby byl výnos zhruba 16 litrů 52% pálenky na 100 litrů kvasu. Ani v pálenici nevěřili vlastním očím a podezírají mě z velké dávky přidaného cukru v kvasu. Dovede někdo spočítat cukernatost meruněk, když jsem přidal zhruba 3.5kg cukru na 100l kvasu?
Letos jsem nepoužil žádné kvasinky ani enzymy. Kvašení probíhalo 4 týdny ve sklepě při 20°C ve 180 litrových bečkách s kvasnou zátkou. Meruněk bylo méně jak jiné roky, zato o něco větší (větší podíl dužniny k pecce). Odrůda VP + menší část Maďarská.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.56 (?), 7.8.2018 14:37
Zdravím, no to jsou jednoduché počty :) 1kg cukru ve stolitrech je jeden stupeň. I stupeň ve sto litrech je zhruba 1l pálenky a 50% procentech.
100litrů kvasu...16l... cca 16stupnu cukernatosti. Mínus 3,5 kg přidaného je 12,5 stupně cukernatosti meruněk, což je velmi krásné. :)
S pozdravem,
M.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 55.221 (?), 7.8.2018 14:43
V kvasu bylo cca 16,6kg cukru. Včetně toho přidaného.
(Teoreticky je možno vyrobit z 1 kg cukru 0,65 l čistého etanolu, prakticky 0,5l).
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář (98) - 165.187 (?), 1.9.2018 22:53
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář (98) - 165.187 (?), 2.9.2018 17:05
Dobrý deň.
Áno... je to vec názoru. Ja sa ospravedlňujem za trochu irónie :) Ten kto vyrába ovocný destilát (pripravuje kvas) má určitý ciel alebo zámer. Ja pripravujem kvas z marhúl už niekoľko rokov. Vyskúšal som už niekoľko postupv. Mne vyhovuje pálenka, ktorej kvas nebol docukrený. Jednoducho je to tak. Tento pravý ovocný destilát má podla môjho názoru tú najvyššiu kvalitu. Nechcem tvrdiť, že kilo cukru na 100 litrov kvasu negatívne ovplyvní výslednú chuť destilátu, to nie! Ale myslím že 3,5 kg/100l už badatelnú zmenu urobí. Či k lepšiemu, alebo horšiemu nechám na posúdenie každému, kto mal možnosť takéto destiláty porovnať. Výťažnosť kvasu ktorý nebol dosladený je oveľa oveľa, oveľa nižšia ako 16l zo 100l kvasu, preto takýto kvas zakladá len málo pestovateľov. Ale je to naozaj vec názoru, a hlavne vkusu. Každému chutí niečo iné. Ak Vám viac chutí pálenka s pridaným cukrom v kvase, tak ju predsa nebudete kaziť tým, že ho tam nedáte. Je to logické. Nebude to pravý ovocný destilát, ale len ovocný destilát, ale pre veľa ľudí bude chutnejší ako ten pravý... a v podstate niekomu na slovíčkach aj tak nazáleží. Ešte raz sa ospravedlňujem za tú cukrovicu a prajem veľa kvalitnej pálenky. s Pozdravom
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|