Měření kvasu cukroměrem



host - 125.72 (?)
2.11.2009 7:56

Tak jsem dneska změřil kvas a cukernatost je 4. Vhledem k tomu, že ho mám umístěný venku tak to asi už lepší nebude. Umí někdo z vás zpočítat strátu nevykvašením tohoto zbytkového cukru třeba na 100l kvasu. Co mě překvapilo, že tato hodnota je u všech sudů s kvasem, každý založený jindy. Je možné, že už by stejně více nevykvasil ni v teple?

Kvas pouze z švestek domácích a na 100l kvasu 1kg medu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 24.201 (?), 29.10.2009 16:15, zobrazeno: 35864x

Dobrý den chtěl bych se zeptat, jestli ovlivňuje teplota při měření kvasu cukroměrem celkový výsledek měření. Když je menší teplota obsahuje kvas vice nezkvasitelných cukrů. S pozdravem děkuji za odpověd O.

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 29.10.2009 18:21

Otázce nerozumím, resp. žádnou otázku nevidím. A proč Vás zajímají nezvasitelné cukry v kvasu?

   
host - 129.102 (?), 30.10.2009 7:05

Asi jsem to špatně sformuloval. Zajímalo by mě, jestli ovlivňuje teplota kterou mám v místnosti cca 12C celkové měření kvasu cukroměrem, když mám cukroměr bez teploměru. Jestli je to podobne jako měření lihoměrem =při menší teplotě menší lihovitost.

      
host - 216.69 (?), 30.10.2009 8:53
Rozdíl je zanedbatelný, proto se cukroměry vyrábí bez teploměru ;-) Pepa
         
host - 125.72 (?), 2.11.2009 7:56

Tak jsem dneska změřil kvas a cukernatost je 4. Vhledem k tomu, že ho mám umístěný venku tak to asi už lepší nebude. Umí někdo z vás zpočítat strátu nevykvašením tohoto zbytkového cukru třeba na 100l kvasu. Co mě překvapilo, že tato hodnota je u všech sudů s kvasem, každý založený jindy. Je možné, že už by stejně více nevykvasil ni v teple?

Kvas pouze z švestek domácích a na 100l kvasu 1kg medu.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 2.11.2009 8:00

Záleží na tom, kolik cukru měl kvas při založení. Pokud byly švestky hodně sladké, možná už víc prokvasit nemohou. Každé procento cukru na 100 l představuje řádově něco kolem litru destilátu.

               
host - 125.72 (?), 2.11.2009 8:17

Švestky byly letos opravdu moc sladké a první sud s kvasem je starý asi 10 týdnů a poslední 6 týdnů. Cukr v kvasu je na stejné úrovni. Použil jsem kvasinky na výrobu vína, takže by vše mělo být v pořádku. Deka už se propadla byla čistá bez plísní a hniloby kvas voní jako kompot.

V pálenici jsem objednaný za 14 dní, ale myslím že už se při těchto teplotách nic nezmění.

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 2.11.2009 8:28

Asi máte pravdu. Považuji za lepší obětovat nějaké to procento nevykvašeného cukru, než přenášet kvas do tepla, ředit a nutit k opětovnému kvašení.

                     
Jirka.zahrada.cz - (9) - 42.96 (?), 2.11.2009 11:36

Trnkovy kvas je jeden z mala ktery vydrzi nekolik mesicu, aniz by prekvasil. Nekdy se stava, ze se kvas zasekne a zustane treba na 3 nebo 4. Je zapotrebi kontrolovat min. 1 tydne. Pokud neustale hodnota cukru klesa, tak vyckavat dokud nebude kolem 1- to je nejlepsi kvas

                     
host - 125.72 (?), 3.11.2009 7:49

A co když se kvas zasekne a hodnota cukru neklesá?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika