Marhulovy kvas je moc husty
|
|
 |
 |
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář (55) - 230.210 (?) 12.9.2019 12:06
My měli meruňky letos hodně suché. Kvas byl hodně hustý, dávali jsme enzym a kvas jsme ředili vodou... cca 3 litry na 100l a abych kompenzoval naředění cukrů v ovoci vodou přidal jsem 1kg na 100l.
Po sedmi týdnech kvašení při 23°C stále nebylo dokvašeno, ale už nadešel termín v pálenici. Takto dlouhé kvašení si vysvětluji abnormálně hustým kvasem. Že byl hustý nasvědčuje i to že po otevření beček se ukázalo, že koláč, sušina na povrchu zasahuje snad až do poloviny bečky.
I tak nateklo průměrných 9l / 100.
Počáteční brix 16°, koncový 6,5-8,5°. Alkohol 12%
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Michal82 - (17) - 237.32 (?), 11.9.2019 14:09, zobrazeno: 6082x
ahojte, hladam radu co robit s dost hustym kvasom. Kupil som uz hotovy kvas, ale je dost husty, v pomere huste/tekute asi 80/20. vonia sice pekne, ale mal som ho problem vobec zapalit. kvasi uz cca 5 tyzdnov. meral som cukor a ma cca 7-8 brix. v palenici mi povedali, ze to uz viac neklesne a zrejme bude aj mala vytaznost. zaujima ma, ci to ze je kvas husty, ale riedky ma vplyv na vytaznost.
|
|
 |
|
 |
 |
|
siemens - (43) - 11.146 (?), 11.9.2019 23:24
Ako zakladali kvas? Davali enzym? Kvasinky?
Na take veci je dobre sa opytat zvlast pri citlivych kvasoch.
Co jr to husty kvas? Urcite by nemal byt ako voda :)
Mozno rozkvas s kvasinkami esteraz cast kvasu a daj este do celeho objemu cca na 100l aspon kilo- dva cukru a sleduj :)
Na vytaznost ma vplyv objem skvasitelnych cukrov na zaciatku kvasenia a samotna kvalita kvasenia
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 237.32 (?), 12.9.2019 6:46
ahoj, enzymy ani kvasinky urcite nedavali. a ako husty? no taka kasa, ako ked varis dzem :) ja som presne pred tyzdnom este pridal rozkvas a enzymy s cukrovou vodou, tak mozno to trosku este potiahne, ale moc tomu neverim. zajtra vecer som objednany do palenice, tak uvidim. aj ked rozmyslam, ze ci to este neposunut.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 144.38 (?), 12.9.2019 7:06
Prostě tam nalejte vodu a zamíchejte a je to vyřešené. V pálenici by udělali to samé, aby mohli kvas vysát hadicí, pokud tedy mají vývěvu. Dělám to tak běžně. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 237.32 (?), 12.9.2019 11:15
pan vyslouzil, ako som pisal v prvom prispevku, tak pomer husteho a tekuteho je 80/20, mam aj sudy, cez ktore to je pekne vidno. no nic, v kazdom pripade dam vediet zajtra ako som dopadol, ale nemam dobry pocit, kedze sa mi nepodarilo zapalit pary, na hrncekom.
|
|
 |
|
 |
 |
|
siemens - (43) - 11.146 (?), 12.9.2019 21:51
Hustota kvasu by nemala robit problem s prekvasenim. Ak vies ako husty je kvas z duly/kdoule a suchy kde musis doliat vodu na vytlacenie vzduchu, tak toto je podla mna husty kvas a prekvasi uplne bez problemov s enzymom a kvasinkami.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář (55) - 230.210 (?), 12.9.2019 12:06
My měli meruňky letos hodně suché. Kvas byl hodně hustý, dávali jsme enzym a kvas jsme ředili vodou... cca 3 litry na 100l a abych kompenzoval naředění cukrů v ovoci vodou přidal jsem 1kg na 100l.
Po sedmi týdnech kvašení při 23°C stále nebylo dokvašeno, ale už nadešel termín v pálenici. Takto dlouhé kvašení si vysvětluji abnormálně hustým kvasem. Že byl hustý nasvědčuje i to že po otevření beček se ukázalo, že koláč, sušina na povrchu zasahuje snad až do poloviny bečky.
I tak nateklo průměrných 9l / 100.
Počáteční brix 16°, koncový 6,5-8,5°. Alkohol 12%
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 11.227 (?), 12.9.2019 15:15
Takto dlouhé kvašení si vysvětluji abnormálně hustým kvasem.
Nejsem si jistý, jestli to nějak spolu souvisí. Při výrobě lihu z brambor je kvas ještě hustší a vykvašený je za 3 dny. Ovoce je, pravda, něco jiného.
|
|
 |
|
 |
 |
|
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář (55) - 230.210 (?), 12.9.2019 15:27
Zapomněl jsem slovíčko "cukru"..přidal jsem 1kg cukru na 100l kvasu.
Nejsem si jistý, jestli to nějak spolu souvisí.
Jsem možná naočkovaný babskou pověrou, že v hustých kvasech jsou kvasinky líné.. ale ani bych se nedivil, kdyby zrovná na kvasinky to vliv nemělo a i v husté marmeládě by se množily a baštily úplně bez problémů
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|