Letos jsem měl velkou úrodu meruněk (Velkopavlovická) a zkusil jsem založit kvas třemi způsoby:
1. nadivoko + cca 2kg cukru na 100l kvasu
2. kvasiky Spiriferm Arom s živnou solí + 3kg cukru na 100l kvasu
3. Turbo kvasinky + 5kg cukru na 100l kvasu
Kvašeno v 120litrových sudech ve sklepě s teplotou kolem 20°C, plody pomačkány a posekány sekáčkem
Na pálení jsem vezl kvas:
1. po třech týdnech s hodnotou kolem 3% cukru (měřeno moštoměrem)
2. po třech týdnech s 2% cukru (měřeno moštoměrem)
3. po dvou týdnech s 1,5% cukru (měřeno moštoměrem)
V pálenici si stěžovali, že kvas 3 značně pěnil!
Zhodnocení pálenky (značně subjektivní), známky jako ve škole:
1. vůně 2 chuť 2
2. vůně 2 chuť 2-
3.vůně 3- chut 3-
Těžko se to hodnotí. Meruňky dozrávaly postupně a kvas tudíž nebyl vždy ze stejně vyzrálých plodů. V pálence 1 a 2 jsou citit kopřivy (nechal jsem část pecek...).
Kvasinky Spiriferm Arom jsem letos použil i u hrušek a švestek a s výsledkem jsem spokojený.
Poučení pro příště:
- Turbo kvasinky už používat nebudu, kvasinky Spiriferm
Arom zkusím i příští rok
- cukr budu přidávat 1-2kg na 100l kvasu (platí pro meruňky!)
- před pálením odpeckovat (platí pro meruňky!)
Výtěžnost z jednotlivých kvasů přesně neznám, nejde mi o kvantitu - neměřil jsem množství kvasů, neměřil jsem přesně objem jednotlivých pálenek. Každopádně diametrální rozdíl ve výtěžnosti tam nebyl.