Kvas ze švestek po týdnu stojí



Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?)
2.10.2016 17:34

Kdo nic nedělá, nic nepokazí, nechte to tak jak to je.Kvas z kvalitních švestek vydrží až do jara (bez cukru, turbokvasnic,živných solí a ostatních zbytečnosti).K výrobě té nejkvalitnější slivovice potřebujete dvě věci, čistý sud s netěsným víkem (100l a víc) a čisté přezrále švestky pozbírané pod stromy.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Roman007 - (35) - 119.228 (?), 2.10.2016 8:31, zobrazeno: 9612x

Dobrý den,

minulou neděli jsem naplnil 2 sudy 50 l švestkami. Každá švestka byla odpeckovaná a rozmáčknutá. Až byla bečka téměř plná, nalil jsem tam půl kyblíka vody s kilem cukru a zamíchal.

Druhý den už to hučelo, třetí a čtvrtý to doslova vřelo.

Nyní po týdnu se kvasná zátka ani nehne. Jeví se to jako hotové. Je to možné, že by to za týden bylo hotové?

Díky

   
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (644) - 146.186 (?), 2.10.2016 8:36
Máte to špatně utěsněno. Změřte cukernatost. Já postupně přidávál do 120l bečky švestky, Durancie a renklódy. Pěkně to dle zátky kvasilo, dokud jsem to nemusel kvůli množství předělat do 180l bečky. Ta je původně bez těsnění ve víku. Já ho tam přidal a vyvrtal díru pro kvasnou zátku. Teď už zátka nebublá, jen je vidět, že plyn na vodu tlačí, ale málo. Uniká někde bokem. Kvas určitě není vykvašený.
      
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 65.131 (?), 2.10.2016 10:02

A čo použiť chladnomilné kvasinky. 


      
Roman007 - (35) - 119.228 (?), 2.10.2016 11:54

Mám koupené nové originální těsnění. Předělal jsem víko na druhou bečku. Hodně jsem to víko dorval. Taky nic. Tak nevím kde je chyba. Já nemám cukroměr, jen refraktometr. Ten mi ukazuje BX 8.

Chladomilné kvasinky jsou mi na nic, mám to v 18 stupňích.

Ale někde jsem četl, že se občas stane, že to extrémě rychle prokvasí. Nemám tam přidat vodu s cukrem?

         
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (644) - 146.186 (?), 2.10.2016 15:18

Loni mi tak rychle vykvasily meruňky s turbo kvasinkami při 18°C. Pokud jste ale žádné kvasinky nedal, je málo pravděpodobné, že švestkový kvas je po týdnu hotov. Na druhou stranu cukernatost 8Bx ukazuje, že už to jen dokvašuje. Nechte uzavřené a změřte po týdnu.

            
Roman007 - (35) - 119.228 (?), 2.10.2016 16:40

Co s tím pořádně zamíchat? Dnes je to vlastně přesně týden, co jsem bečky naplnil.

               
host - 136.181 (?), 2.10.2016 17:29

Když jste ty soudky naplnil najednou, švestky důkladně pomačkal a zalil vodou tak kvašení někdy proběhne velmi rychle. A při těch 8°Bx už žádnou divočinu očekávat nemůžete - už to jen pomalu dokvašuje.
Hodně záleží jaká byla cukernatost ovoce. Dá se předpokládat že dost vysoká, takže je možné, že to díky obsahu alkoholu už kvasit nebude. Hlavně v chladnu.
(Z 1kg cukru se získá 1l 50% destilátu a na míň než cca 4°Bx nevykvasí skoro nic. Tak si spočítejte jestli má význam dělat nějaké zásahy).
Ale míchat to nemá význam.

Rafael.

               
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 2.10.2016 17:34

Kdo nic nedělá, nic nepokazí, nechte to tak jak to je.Kvas z kvalitních švestek vydrží až do jara (bez cukru, turbokvasnic,živných solí a ostatních zbytečnosti).K výrobě té nejkvalitnější slivovice potřebujete dvě věci, čistý sud s netěsným víkem (100l a víc) a čisté přezrále švestky pozbírané pod stromy.

                  
Roman007 - (35) - 119.228 (?), 5.10.2016 10:01

Ještě jedna věc. Nahoře je klasický dekl, ale ůplně dole je sedlý jakýsi kal. Je to tak OK?

Viz foto..

Díkec


                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 5.10.2016 18:26

Ano, je to OK.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika