Kvas z Jugoslávských švestek
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 246.18 (?), 6.8.2011 22:14, zobrazeno: 33198x
Dobrý den,
máte někdo zkušenost s použitím tzv. jugoslávských švestek do kvasu? Dozrávají už teď a od pár lidí jsem již slyšel, že na kvas nejsou zrovna vhodné. Díky za odpověď Marec
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 7.8.2011 8:05
Chce to prostě odzkoušet, sám uvidíte jsou-li vhodné. V knize "Jak vypálit lepší slivovici" od J. Balaštíka, zatrcovány přímo nejsou (naopak se tvrdí, že budou náhradou za naši švestku domácí). Mělo by se "postupovat" jak u našich švestek.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 102.1 (?), 7.8.2011 10:42
Pokud máte k dispozici pravé pozdní švestky nebo durancie, tak určitě připravte kvas raději z nich, destilát bude kvalitrnější a bude ho zřejmě i víc.
Letošní rok se dá nazvat rokem lepotice. Navštívil jsem pár přátel a všichni mají stromy této odrůdy mimořádně obsypané. Samozřejmě je lze použít na totéž co švestky, je však třeba počítat s tím, že mají méně cukru, takže výtěžnost kvasu bude menší, při sušení se roztékají, v knedlících vadí kyselejší slupka, povidla je třeba víc přisladit.
Jak píše Ing. Balaštík, jsou náhradou za pravé švestky, ale ne že by byly stejně kvalitní, ale prostě proto, že ty pravé mizejí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.183 (?), 7.8.2011 13:57
Letos už mám v kvasu dva metráky čačanských, zbytek bude zralý asi tak za týden. Mirabelky se letos také urodily a jako poslední mi budou dozrávat Stanley, těch bude také hodně. No a hrušky budu muset letos pálit na cizí občanku - tak dobrou úrodu bych po jarní návštěvě děda mrazíka vážně nečekal
Debaty o vhodnosti či nevhodnosti konkrétní odrůdy doporučuji řešit vypálením každé z odrůd zvlášť. Během zimy budete mít dost času posoudit kvalitu a v příštích letech se zařídíte podle výsledků.
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.236 (?), 11.10.2011 12:31
Dobrý den,
už čtvrtý rok pálíme pouze z Čačanské - zdá se nám jemnější, ikdyž s trochou příchutě rynglí. Letos jsme měli 200litrů kvasu - vše odpeckováváme, přidali jsme 3kg cukru do 200l kvasu, kvasem mícháme.Vypálili jsme po 10.dnech kvašení(bylo teplo a tak to bylo rychlé) udělali jsme z toho 24litrů 53% slivovice.
Máme ještě čtyři stromy švestek, ale ty pravidelně necháváme kamarádce - z Čačanské nám slivovice chutná víc :-))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.164 (?), 7.8.2011 19:12
Můžu připojit zkušenost.
Vloni jsem kupoval Jugoslávské trnky v Lipníku nad Bečvou, dostal jsem doporučení od známých, že tyto trnky je treba dost pricukrovat, oproti vseobecným doporučením říkali až 6kg cukru na 100kg ovoce. Dal jsem nakonec 5kg a slivovice byla výborná, z 90kg kvasu bylo asi 14litrů a vůbec neřezala, byla velmi chutná, což překvapilo i zkušené zahradníky.
Letos jsem práve dnes zalozil a dali jsme 4kg cukru na bečku.
|
|
|
|
|
|
|
host - 246.18 (?), 7.8.2011 20:14
Děkuji všem za příspěvky, zkusím to a uvidím. Díky Marec
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.236 (?), 11.10.2011 12:44
Že slivovice jakákoliv řeže není dle mého přídavkem cukru, ale jeho špatným prokvašením.Kdo to dobře prokvasil nemá problém - ti, kteří kvas nemíchají a šetří na cukru pak mají málo vypáleno a,,shazují´´ ty, kteří cukr přidají, že mají cukrovici a škrabavou.Že se takto dělal kvas již před 100lety je sice pěkné, ale dělal se tak jen proto, že lidi neměli peníze na nákup cukru a teď dělají z nouze cnost. Kdo rozumí chemii potravin a technologii výroby (VŠCHT) nemá s přídavkem cukru problém.
Prostě po dobrém prokvašení nepozná odborník přídavek cukru - pouze dle množství kvasu a následně vytěženého množství čistého alkoholu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|