Kvas z jablek
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 186.2 (?), 29.8.2018 14:48
Na přípravu kvasinek nebyl čas. Spíše mě zarazila ta nízká cukernatost, marně jsem hledal nějaké doporučení ohledně minimálních doporučených hodnot. Kyselinu u hrušek doporučují z důvodu nízké kyselosti tohoto ovoce s tím, že by mohlo dojít ke zoctovatění. Konkrétně citónovou ponejvíce, také jsem našel doporučení na síran amonný, přeci jen mi je pocitově proti srsti dávat si do kvasu hnojivo . Pokud se citronová má opakovat, pak nevím za jak dlouho a v jakém množství? Že by se již nastartované kvašení zvrhlo?Mohu průběžně ověřovat pH. Živné soli jsem měl nepatrný zbytek. Hrušky jsem už předlouho nekvasil, u jablek, neřkuli vína mi kvas už ráno běhá po prádelně . Nicméně teď už se mi zdálo, že začíná pěkně vonět, tak snad to zvládne.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 236.1 (?), 29.8.2018 15:45
jsem našel doporučení na síran amonný, přeci jen mi je pocitově proti srsti dávat si do kvasu hnojivo
Síran amonný je hnojivo. Na cibuli a česnek nejlepší.
u jablek, neřkuli vína mi kvas už ráno běhá po prádelně
Bez zákvasu nevěřím. Když večer vylisuju mošt nebo rozdrtím jablka, do rána tak akorát zhnědnou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.138 (?), 6.9.2018 21:52
Založit kvas z tvrdých hrušek je zásadní chyba, jsou plné škrobu (polysacharid, nepodléhající kvasnému procesu) a neposkytnou kvalitní destilát. Po příště, hrušky se musí nechat dozrát (tzv. "dojít"), změknou a škrob se rozloží na zkvasitelné cukry. Stopky je lepe odstranit. Kyselina citronová je trikarboxylová molekula, která je v tomto prostředí nestálá, takže uvolňuje -COOH skupinu a tím se kyselost ztrácí. Určitě již po několika dnech. Daleko vhodnější je kys. mléčná, velcí výrobci ovocných destilátů používají lacinou a snadno dostupnou 20% - ní kys. sírovou. Asi by stačilo 400 ml na 200 l kvasu. Aplikace sušených kvasinek není vhodná. Musí se aktivovat. Dělám to tak, že je namočím do 35 °C teplé a ocukrované vody s přídavkem citronové šťávy na 30 min. a pak je naleji do kvasu. Doporučuji startovací cukernatost kvasu na 14 °brixi, 11 je opravdu málo. Takže to chce přídavek cukru bez ohledu na to, zdali jste přítelem docukření či ne. Malý obsah startovacího cukru značí rychlé vykvašení (není co kvasit), a proto jsou tyto destiláty z hlediska vůní a chutí prakticky bezcenné, protože bylo málo času na maceraci pevné hmoty.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.156 (?), 31.8.2018 8:50
Dobrý den pane doktore.
Líbí se mě vaše příspěvky. Mám dotaz. Mohl byste popsat jak, čím jabka drtíte, kdy a jak lisujete. Jak dlouho mošt kvasí? Letos mám nadúrodu jablek, nevím co snima, chci to zkusit. Moc vám děkuji za radu.
S pozdravem Zdeněk
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 224.2 (?), 31.8.2018 13:01
Přidám Vám lite verzi, levnější. Já srotuju na ručním repaku. Buben jak velké mlýnek na strouhanku, s nasypkou. Béčka 50 l hned k tomu, cukrovou vodou zalit, kvasí tak 2 měsíce podle teploty a měření cukromerem. Tak zdar. Výsledek bude zhruba stejné. K.z B.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 53.80 (?), 31.8.2018 13:13
Pane Vysloužile, můžete prosím napsat něco víc o tom pneumatickém lisu?
Já mám svépomocně vyrobený 100l klasický vinářský laťkový nahoře s trapézovým šroubem, ten tudiž neprochází košem, a dole ruční hydraulický zvedák.Ale ten jsem skoro nikdy nepoužil. Ten šroub je lepší.
Nicméně i tak je to dost dřina.
Už jsem i uvažoval, že ten vylisovaný koš budu nad vozík přemísťovat kladkostrojem.
*
Nejlepší by podle mě byl lis šnekový. Něco jako zvětšený mlýnek Tutti fruti. Vše mám víceméně vymyšleno, dokonce dvě varianty, připravenou i převodovku s 3f motorem, ale nějak nevím jak na ten šnek. Chtěl jsem si ho odlít z nerezu v práci, ale vždy jsem narazil na problém s výrobou formovacího modelu.
No, už to nevyrobím...
Jen tak pro zajímavost. Varianta č.1. Kuželový plášť z dubových latí. Varianta č.2 v případě že by se laťky neosvědčily, tak vnitřek z 1mm nerez plechu a zbytek železobeton.
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 53.80 (?), 31.8.2018 20:42
Děkuji za odpověď. Takže stejný princip jako hydrolis.
Jsem to v reálu nikdy neviděl, tak jsem byl k těm systémům trochu nedůvěřivý.
Ale jak píšete o té výtěžnosti, množství moštu tak je to srovnatelné s klasikou.
Jen asi tu dřinu s výlisky to asi neodstraní. Nebo ano?
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|