Kvas smrdí podobně jako ředidlo
|
|
|
|
host - 169.36 (?) 7.1.2010 15:02
Ahoj, minulý rok jsem byl v pálenici s jablečným kvasem.Byl z jaderniček a voněl nádherně.Po destilaci krásná vůně jablkovice.Když jsem doma vymýval bečky ucítil jsem lehký nádech acetonu.Jablkovici jsem nechal odvětrávat měsíc v otevřeném demižonu.Když jsem chodil přičichávat k hrdlu, vždy jsem cítil lehce aceton.Ale jenom krátce, pak už to vonělo, jako kdyby se ten smrad držel na samém vrchu demižonu.Pak jsem několikrát přelil z jednoho demižonu do druhého, a aceton už jsem nikdy necítil.měl jsem podezření, že v pálenici málo oddělili úkap, ale jelikož byl aceton cítit z beček po kvasu, tak jsem to vyloučil.Dodnes je to pro mě záhada.Napadlo mě akorát, jestli nemůže vznikat aceton rozkladem kvasinek na dně bečky.myslím si, že pokud by destilát byl stále cítit po acetonu, řešil bych to zahřátím v hrnci tak na 50 st, kdy by mělo dojít k odpařením těchto nežádoucím smradům.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 110.131 (?), 14.9.2009 8:48, zobrazeno: 46399x
Dobrý den, letos jsem se rozhodl nasbírat si trošku ovoce na výrobu kořalenky. Asi před týdnem jsem přivezl mirabelky, dal je do sudu a trochu podrtil. Asi po třech dnech jsem si přivoněl a nestačím se divit... Asi si otevřu prodejnu barvy, laky. Nemám s tímto procesem zkušenosti, mohli byste mi prosím poradit jak(a jestli) je moje situace kritická? Dá se to ještě nějak napravit?
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.98 (?), 14.9.2009 9:21
Asi tam máte aceton.
Karlos.
|
|
|
|
|
|
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 244.4 (?), 14.9.2009 9:34
nemusí to být zrovna aceton, nicméně zvrhlo se vám kvašení. Existují rody kvasinek (např. Hansenula), které neprodukují etanol, ale třeba etylacetát a k podobnému účelu se používají i průmyslově. O bakteriích ani nemluvě.
je teď otázka, zdali máte v kvasu nějaký etanol a zdali se ta "nežádoucí voňavka" dá nějak rozumně odstranit. Řada sloučenin má velmi nízké podnětové prahy, tzn. k tomu, aby vyvolávaly nepříznivý chuťový vjem, stačí stopy těchto látek - pěkným příkladem budiž třeba denaturační činidla.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.165 (?), 13.4.2013 7:11
Aceton je s vodou mísitelný v jakémkoli poměru. Pokud se oddělovala vrstva, šlo jejspíše o etylacetát (pach po kanagomu). mef
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 17.207 (?), 30.9.2009 12:40
Ten aceton byl ze začátku, pak jsem přidal další plody a začalo to praštět do nosu(CO2). Snad se to nijak neprojeví ve výsledku...
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.34 (?), 8.11.2009 18:04
To je normální stav. Stane se to když kvas nastartuje velmi bouřlivě. Jako letos švestky- -bylo horké září.
|
|
|
|
|
|
|
host - 169.36 (?), 7.1.2010 15:02
Ahoj, minulý rok jsem byl v pálenici s jablečným kvasem.Byl z jaderniček a voněl nádherně.Po destilaci krásná vůně jablkovice.Když jsem doma vymýval bečky ucítil jsem lehký nádech acetonu.Jablkovici jsem nechal odvětrávat měsíc v otevřeném demižonu.Když jsem chodil přičichávat k hrdlu, vždy jsem cítil lehce aceton.Ale jenom krátce, pak už to vonělo, jako kdyby se ten smrad držel na samém vrchu demižonu.Pak jsem několikrát přelil z jednoho demižonu do druhého, a aceton už jsem nikdy necítil.měl jsem podezření, že v pálenici málo oddělili úkap, ale jelikož byl aceton cítit z beček po kvasu, tak jsem to vyloučil.Dodnes je to pro mě záhada.Napadlo mě akorát, jestli nemůže vznikat aceton rozkladem kvasinek na dně bečky.myslím si, že pokud by destilát byl stále cítit po acetonu, řešil bych to zahřátím v hrnci tak na 50 st, kdy by mělo dojít k odpařením těchto nežádoucím smradům.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|