Kvas Oskeruše
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Patrik Bulko - (6) - 166.34 (?), 9.1.2010 3:39
Ano, mozete aj ja som pridal este 20 litrov vody pred tym ako som doviezol kvas do palenice.Vysledok bol vyborny napalil som rovnych 10litrov:-))).Celkovo som dal na 80litrov cisteho oskorusoveho kvasu 30litrov vody hned na zaciatku a 20 litrov tesne pred palenim. Palenik povedal, ze niekedy moze taky husty kvas prihoriet, tak aj on huste kvasy pred palenim riedi. Moj nemusel :-),mal som ho riedky ako jabcny alebo hruskovy kvas. Moja oskorusa chuti genialne a vonia tak ako ten kvas... uzasne!
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 224.35 (?), 22.10.2012 8:31
Ahoj Honza.Tento rok som sa opat dostal k oskorusiam, zial iba k 50 litrom.Opat som dal do toho kvasu 2kg cukru a 30 l vody. Mam to uz vyskusane.Kvas mam v pivnici.Patrik Bulko
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.40 (?), 20.12.2012 19:11
Zdravím, letos jsem poprvé dělala oskeruš, měla jsem 70l oskeruší, nejprve jsem dala 0,5kg cukru a 5 l vody, i když byl dost "suchý" začal pěkně kvasit. Pak mi bylo doporučeno, že klidně můžu dát vody víc a cukru i 3kg- tro se mi zdálo moc, vody jsem nakonec musela přidat asi 20l a cukru celkem 1,5kg, 1kg třtinového. Měla jsem strach, že přidáním vody s cukrem do rozjetého kvasu kvas pokazím. Teď už mám vypáleno a i dopadlo to na jedničku, chuť výborná, všichni znalci chválí:-))
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.7 (?), 21.12.2012 12:28
Milostivá paní, máte můj upřímný obdiv. Můžete prosím prozradit, ve kterém požehnaném kraji žijete? U nás v širém okolí neznám jedinou babu, kterou by bavilo sbírat do bečky a pálit. Když už, tak jedině přijít k hotovému a to už ani zdaleka není ono. Přeji vám hezké vánoce a hodně úspěchů ve vašem konání.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.205 (?), 22.12.2012 1:07
Vážený pane, oskeruše (Sorbus domestica) se do bečky nesbírají. Sbírají se do ovocných přepravek, potom se 2 - 3 týdny žlutočervené plody přebírají až všechny zhnědnou, pak se asi 0,2 mm stopky musí odstranit a hnědé, změklé a nehořklé plody se musí rozdrtit nejlépe nástrojem na přípravu bramborové kaše, dále patřičně naředit, přidat Ovopres atd. Tento kvas je jeden z nejnáročnějších na přípravu a mimořádně pracný a nepochybujte o tom, že ona dáma pochází z Horňácka. Způsob zpracování vykvašeného kvasu je zcela neobvyklý, ale to asi víte. Nepochybuji. Také Vám a ostatním přispěvatelům na tomto portálu přeji hezké a klidné svátky, speciálně dnes, když jsme to všichni přežili, střízlivé nás naši vládci nedostanou a hanba vystřízlivět! slosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 110.31 (?), 23.12.2012 20:09
ja som mal tento rok 480l kvasu a napalil som 48litrov 53,40 a chcem 30litrov predat viete po kolko sa predava
|
|
 |
|
 |
 |
|
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář (497) - 176.214 (?), 23.12.2012 21:49
480 l mače! To mi spadla čelist až na zem! To muselo být práce. A kolik stromů máte? Štastný to člověče...
A cena? Kolik kdo dá? Já jsem taky uvažoval o prodeji, ale jen pár litrů, abych zaplatil pálení. Někde jsem četl, že nejlepší oskerušovice může stát až 2000 Kč/l. To je ale přehnané. R. Jelínek prodává balení 0,2 l za 294,00 Kč, to je 1470 kč/l. I to je opravdu dost. Cena musí být nižší než za co se dá koupit od komerčních prodejců. Taky záleží na kvalitě.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 18.68 (?), 24.12.2012 7:38
Dobrý den. Pane Honzo, není to vůbec přehnaná cena. Je to hodně výjímečné ovoce a od toho se ta cena odvíjí. A určitě nemusí být nižší, protože s velkou pravděpodobností si ten pěstitel doslova pohrál jak s ovocem při pěstování, tak při výrobě kvasu. Sám mám teprve několik mladých stromků oskeruší, které skutečně hýčkám a když jdu kolem nich, skoro pokaždé si moc přeju, ať se pálení ještě dožiju. Už mám totiž roky. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|