Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty



            
host - 168.165 (?) 
13.4.2013 16:47

Krom soudků byly k dispozici keramické nádoby s úzkým a tedy snadno špuntovatelným hrdlem. Určitě tehdy levnější než sklo. 

                                                                    mef

  
   
pvbo - (13) - 181.225 (?), 24.7.2012 22:31

Zdravím. Tak jak to vypadá s vašimi letošními pokusy vyrobit domácí brandy? Václav

      
host - 9.22 (?), 25.7.2012 16:16

mám již dvojnásobnou zkušenost s uložením 45% jablkovice v 10 lt novém dub.soudku.Vždy však bylo uloženo jen 1,5 lt - po dobu 6 měsíců.Poprvé jsem vytěžil 0,4 lt a pak 0,7 lt-což je pěkná "dřevěná"zlodějna!!Soudky byly po celou dobu v chladném sklípku, podruhé částeč.zakryt potr.průhlednou folií.Filtrace přes papír je nutná.Neměl jsem naráz větší množství lihoviny-a tomu rovněž přičítám tak velké ztráty.Včera jsem vsadil "celé" 4lt z loňska, neboť stařená jablkovice/poprvé tmavě hnědá a pak cca barvy whisky/ je jemná a chutná mi.Po letošním pálení jsem rozhodnut soudek zcela naplnit a věřím, že z dříve již "nacucaného" soudku bude výsledek jen a jen lepší.

      
petrtoman - (10) - 109.3 (?), 2.8.2012 19:45

Mě se s duby daří, zásadně si dávám pozor na zaběhnutí sudu, vždy ho plním minimálně do půlky. Používám 20l soudky, mám jeden dělaný na párou a dva vypalované, každý je pálený jinou intenzitou, tak má produkt jiné aroma. Dávám tam kalvádos a do zaběhnutého i třešňovice a je to luxusní pálenka již da 9 měsíců.

         
host - 75.238 (?), 2.12.2012 22:26

dobry den, dostal jsem od kamarada orig. sklenicku s trisky kanadskeho dubu. ve sklepe jsem nasel cca 5 L vinovice asi 6 let stare a do ni jsem dal par trisek. krasne se mi zabarvila jiz po 2 dnech. Udajne bych tam mel dat jeste zrnka kavy a rozinky. nevite co je na tom pravdy a kolik bych tam toho mel dat. 

            
host - 3.81 (?), 9.1.2013 20:43

Ahojky... No ja delam benndy radu let... Staci jen jen dobrejch jablek nejlepsi jsou penenske a pak vse nadrtit a vylisovat a udela z nich burcak a pak vino...! Samo bez zadnej chemie! No a pak palit a palit... A na zaver donest z lesa cerstvej dub a pak vse nahoblovat na vetsi hobliny a po sleze pouzivam horkovzdusnou pistol a vse trosku opalim... Pak staci jen nejakej pomer nasipat do sklenek a zalevat... A pak cek na nej nej mnamku... Cus moravak..

         
host - 22.251 (?), 13.4.2013 22:13

Dobrý den, měl jsem nový dubový a akátový soudek 25 l. Před prvním použitím je nutné soudek dobře vypláchnout, nechat zatáhnout. První várka alk se dává na kratší dobu a každá další tam může být déle. Pokud to někdo přežene nebude to k pití. Hlavně dub pouští do alk třísloviny - trpkost. Každé dřevo se v alk projeví jinak. Akát hlavně barvou a vůní a méně v chuti a dub hlavně v chuti a méně ve vůni a barvě. Používal jsem slivovici, ale jde použít každou pálenku. Vznikne napodobenina koňaku, ale intenzivnější, protože nemáme zkušenosti a každý to přežene. Jinak je to dobré pití, všem chutnalo, ale je to ztrátové, sudy by neměly vyschnout a točit každý rok tolik pálenky bylo náročné. Nakonec jsem je prodal. Jen pro info - bývalá Fruta Brno měla v archívu také sudovou slivovici z první republiky - chutnala jako koňak.

      
siemens - (43) - 46.90 (?), 30.5.2019 22:33

Zdravim, trosku som experimentoval a skusal som v dubovom vypalenom sude odlozit vinovicu a hroznovicu z odstopkovaneho pomleteho celeho hrozna (nie z vyliskov).

Taktiez som skusal aj pridat rozne triesky do skla.

Bolo to pitelne a aj zaujimave ale kvalitu slovenskeho KBSka som nedosiahol.

Aktualne mi v sude uz destilat lezi treti rok, stale sa sraca cize musim dolievat.

je treba poznamenat ze aj KBSko alebo Hennesy sa neflasuje priamo zo suda ale vzdy sa to prifarbuje alebo aj dosladzuje :)

         
host - 204.170 (?), 28.1.2020 23:39

Mám výborné zkušenosti s třískami z vyzrálého dubového dřeva. Třísky zabalím do alobalu a žíhám tak 2 hod. v troubě asi tak při 200 stupních. Jsou pak hnědé. Dá se vygooglit informace o teplotě a době žíhání podle příchuti, kterou to má dodat destilátu. Funguje to. Já dávám tak 10 g třísek na 1 litr destilátu, naředěného na nějakých 55 stupňů C. Je nutno sledovat barvu, chuť a vůni a podle toho tam ty třísky nechat. Je to ve skle a nic se proto neztrácí. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika