Poprvé když jsem dělal jablkovici (jen rozdrcená jablka-bez lisování) tak jsem přidal na 250lt (cukernatost štávy cca 12% a byly na teplotě cca 15-16stC-šrotováno ze sklepa) 11kg cukru+enzymy a kvasinky, za 5týdnu cukroměr po 0 (do mínusu) v 50lt nádobách-už startovalo druhotné, ale 42lt 54% (1:6)-dobra... ted mám jiné kvasinky i enzymy a cukru max 3kg/100lt šrotu (poprvé byl žel lehce poznat) + přidávám kys.citronovou 10-20g/100lt a míchám s kvasem 3-4x prvních 14dní. a šrotuji hned sklizené (žel naposledy teplota cca 11stC) a v nádobách 120lt a i za6-8týdnů cukroměr cca 2% a už se to zastaví, a z pálenice 1:8,5-10, 53-54%,ale chuťové prý velmi dobrá-luxusní... jen nevím proč úplně nedokvasí: naposledy na enzymy příliš studené-(byla zima a padanky)!!,jiný druh kvasinek a enzymů? méně cukru?kys citronová-zjemní chut, zvýrazní aroma jablek, zabrání druhotnému kvašení a nenechá dokvasit?...pro některé rada a někdo i třeba poradí.děkuji
PS: nemá někdo návod na extrakt na ořechovici?kdysi jsem jej pil, teda zředěný právě jablkovicicí a byl super... slova jak v reklamě na Fernet, ale lepší :-), byla to prý směs více receptů, ale slyšel jen jeden a zkoušel podle něj: ořechy 2.půlka června, jablkovice,cukr, skořice,citron, hřebíček, v teple za oknem.tedy poměry a doba fermentace už nevím (možná ještě najdu) i jestli se přidával pak cukerný roztok, ale pak už se tolik nemohlo ředit jablkovicí(ta první, ale srovnatelná s originálem),takže slabší a stejně dost míň chuti ořechovice:-(...návody na netu jsou podobné, ale bez ředění chuti-získání %alkoholu... sv.Jan se blíží, jablkovice mám lepší, tak děkuji za dobrou radu-návod M.