Kolik kg ovoce na 1l pálenky



host - 220.205 (?)
4.6.2011 12:37

Vždy záleží na stupni zralosti. U švestek, které by měly být sbírány event. oklepávány v druhé polovině října (nesmí být mimořádně suchý rok) by to mohlo být 6 - 7 kg v optimálním případě. U jablek to není tak jednoduché. Vždy záleží na šťavnatosti, čím sušší, tím hůř. Pokud se spokojíte s jablkovicí, takže nakládáte jablečnou drť bez přídavku cukru (event. 10 dkg / 50 l máče), můžete při běžném roce, co se srážek týká, očekávat 1 l 50% destilátu z 10 - 11 kg jablek. Ovšem v případě calvadosu, který vyžaduje jablečnou šťávu to obnáší 16 - 17 kg, někdy i víc. A další náklady s moštováním. slosar-petr@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 198.134 (?), 26.1.2011 21:50, zobrazeno: 54416x
Čau neví někdo kolik kilo švestek, či jablek je potřeba na jeden litr pálenky??
      
jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 218.17 (?), 27.1.2011 7:35
vetšinou je to 1:10 tzn na 10 l kvasu litr palenky nekdy víc nekdy mín... tzn..kolem 15-18kg ale je to jen odhad..
   
host - 106.3 (?), 11.2.2011 0:10
Asi 6kg u švestek, u jablek o cosi více. Oboje měřeno na 52% destilát.
   
host - 24.183 (?), 11.2.2011 10:31

Jak správně uvedli kolegové přede mnou, záleží na požadovaném procentu alkoholu v pálence a na cukernatosti ovoce. Většinou se to pohybuje mezi 10-15kg pro 50% pálenku, ale je to jen orientační údaj. 

   
host - 220.205 (?), 4.6.2011 12:37

Vždy záleží na stupni zralosti. U švestek, které by měly být sbírány event. oklepávány v druhé polovině října (nesmí být mimořádně suchý rok) by to mohlo být 6 - 7 kg v optimálním případě. U jablek to není tak jednoduché. Vždy záleží na šťavnatosti, čím sušší, tím hůř. Pokud se spokojíte s jablkovicí, takže nakládáte jablečnou drť bez přídavku cukru (event. 10 dkg / 50 l máče), můžete při běžném roce, co se srážek týká, očekávat 1 l 50% destilátu z 10 - 11 kg jablek. Ovšem v případě calvadosu, který vyžaduje jablečnou šťávu to obnáší 16 - 17 kg, někdy i víc. A další náklady s moštováním. slosar-petr@seznam.cz

      
host - 199.209 (?), 7.6.2011 23:08

Poprvé když jsem dělal jablkovici (jen rozdrcená jablka-bez lisování) tak jsem přidal na 250lt (cukernatost štávy cca 12% a byly na teplotě cca 15-16stC-šrotováno ze sklepa) 11kg cukru+enzymy a kvasinky, za 5týdnu cukroměr po 0 (do mínusu) v 50lt nádobách-už startovalo druhotné, ale 42lt 54% (1:6)-dobra... ted mám jiné kvasinky i enzymy a cukru max 3kg/100lt šrotu (poprvé byl žel lehce poznat) + přidávám kys.citronovou 10-20g/100lt a míchám s kvasem 3-4x prvních 14dní. a šrotuji hned sklizené (žel naposledy teplota cca 11stC) a v nádobách 120lt a i za6-8týdnů cukroměr cca 2% a už se to zastaví, a z pálenice 1:8,5-10, 53-54%,ale chuťové prý velmi dobrá-luxusní... jen nevím proč úplně nedokvasí: naposledy na enzymy příliš studené-(byla zima a padanky)!!,jiný druh kvasinek a enzymů? méně cukru?kys citronová-zjemní chut, zvýrazní aroma jablek, zabrání druhotnému kvašení a nenechá dokvasit?...pro některé rada a někdo i třeba poradí.děkuji
PS: nemá někdo návod na extrakt na ořechovici?kdysi jsem jej pil, teda zředěný právě jablkovicicí a byl super... slova jak v reklamě na Fernet, ale lepší :-), byla to prý směs více receptů, ale slyšel jen jeden a zkoušel podle něj: ořechy 2.půlka června, jablkovice,cukr, skořice,citron, hřebíček, v teple za oknem.tedy poměry a doba fermentace už nevím (možná ještě najdu) i jestli se přidával pak cukerný roztok, ale pak už se tolik nemohlo ředit jablkovicí(ta první, ale srovnatelná s originálem),takže slabší a stejně dost míň chuti ořechovice:-(...návody na netu jsou podobné, ale bez ředění chuti-získání %alkoholu... sv.Jan se blíží, jablkovice mám lepší, tak děkuji za dobrou radu-návod M.

         
host - 176.36 (?), 8.6.2011 20:10

Stačí vyťukat do vyhledávače heslo "ořechovka", či "ořechovice likér" a vyjede Vám "hafo" receptů...  stačí si jen vybrat.

      
host - 242.56 (?), 19.6.2022 23:52

podle mě je dost hloupé něco odhadovat a kolik teoretizovat, stačí vzít moštoměr nebo refraktometr a zjistit kolik má nasypané ovoce stupnů, z každého stupně se vypálí litr 50 ti procentního alkoholu, bezpečně zkvasí 11-12 stupnů, pokud má kvas třeba 21 je nutné přidat vodu a srazit ho na 12, protože těch devět litrů stejně nebude nevykvasí a vyleje se do kanálu,  alkohol kvašení zarazí, pokud má kvas třeba 8 je nutno přidat cuktr, nebo se smířit s osmi litrama, 

něco odhadovat, nebo přidávat na bečku určité množství cukru, je příprava kvasu systém pokus omyl 

         
host - 81.144 (?), 20.6.2022 8:33
Tak at s tím vašim návodem na ředění kvasu vodou na 11-12 dobře vypálíte. Já prokvasím pokud chci ovocná vína a nebo medovinu kde se cukernatost pohybuje až nad 25 do "0" v realu tam 1 nebo 2 zůstavají, ale to neřeším. Aktuálně už kvasí višnové víno doslazeno cukrem na 25 a budu dělat i merunkové.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika