Jak zakopat slivovici
|
|
|
|
host - 184.193 (?) 22.5.2016 17:02
Téma zajímavé, tak se také připojím, s dovolením Asi tak v 88 nebo 89 roce jsem také zakopával jeden demížónek - asi 3l, já byl v té době ještě mladý a slivovice byla na švýcinu svatbu nebo tak nějak od dědy. Měli sme hliněný sklep, teda podlaha. Tak na jeden rýč, prostě abych o tom věděl jen já a nenašlo se to nějak dřív . Korek sem samozřejmě voskoval, žádný další šput už nebyl. Naštěstí ve sklepě byla půda polosypká, uložení skoro na stojato, pololežato. Po skoro dvaceti letech korek suchem sborcený, ne úplně teda, v láhvi znatelně ubylo, ale chuť a barva byla výborná - trochu štěstí Barva zřejmě od korku, nebo...? Byla celou dobu ve tmě. Chuť samozřejmě neostrá spíš trochu likérová, ale ještě dost silná tak určitě 45%, určitě zajímavá. Nějak tak doporučuju, jen to musí správně klapnout. Zrání v soudku nemám zkušenosti, ale nemám rád whiskovou dřevitou příchuť, takže také asi záleží do jakého soudku - od čeho, nejlépe asi od vermutu.
Tak ať se vám daří Kryštof (Brněnsko)
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.18 (?), 2.1.2013 0:28
Vážený příteli,
já osobně nemám žádné zkušenosti se zakopáváním destilátů, mnozí Vás od toho zrazují a radí dát do sklepa, ale co když žádný sklep není - aha!! Já mam RD postavený na zálkadové desce a sklep nemam, zato mam zahradu a přemýšlím nad tím samým.
A k těm uzávěrům, na jednom vláknu jsem se dočetl - (použít lahev se závitem a plechovým uzávěrem a ten řádně omotat elektrikářskou páskou, lahve zásadně na stojato) já bych použil pásku na izolování telefoních kabelů, je samozatavovací a při pořádném utažení se už prakticky nedá rozlepit, jedině odříznout, bohužel Vám neřeknu kde ji sehnat, já jsem s ní dělal takže mam zásoby.
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.53 (?), 30.1.2015 18:30
Važeny pšatele. Sranda a diskusia ako hrom. A prečo?. Dva priklady: prvý- babka nemala žiadneho oráča a tak oznámila vnukom, že dedo zakopal na záhrade demižon slivovice. Vnuci záhradu prekopali. Druhý " po plynofikácii nemal kto babke upratať šopu / sklad uhlia a dreva/ tak povedala vnukom to isté. Šopa bola uprataná. O čom to svedčí. Slivovica má byť na známom mieste. Zaslúži si to. Zdraví Vojtech.
|
|
|
|
|
|
|
host - 230.232 (?), 18.5.2016 0:10
Taky se k tomu chystám a přemýšlím nad tím.. Já to chci udělat tak, že destilát stočím do lahve či demižonu se zátkou na závit. Než bych jí zašroubovatl, tak bych jí napřed zašpuntoval korkem vyvařeným ve vodě. Co bude vyčuhovat bych uříz a zalil voskem. ještě za tepla bych to zašrouboval víčkem a ještě nahřál at to těsní :). pro jistotu ještě celý uzávěr zalil voskem... a to by bylo aby nebylo. Plánuju to pro dceru má dva roky tak do svatby by to mohlo vydžet třeba aspon 25 let.
Hodně zdaru ;)
|
|
|
|
|
|
|
host - 139.211 (?), 22.5.2016 11:07
Téma už je hodně staré, ale Tvůj příspěvek čerstvý, tak se připojím. Narodil se mi syn, takže vedle zasazeného stromu také zakopu spoustu věcí (noviny, zprávy v den narození, DVD, přání, drobné předměty).
Alkohol řeším také, ale k tomu způsobu zakopání:
Mám "vyvrtanou" díru, válec, do které vložím schránku, vyrobenou z hladkého kanalizačního potrubí (Do Googlu dej: KGEM trubka SN4 ML 110x3,2 1M). Dno, víčko, vše dobře uzavřeno.
Věci uvnitř půjdou do dalších vodotěsných uzávěrů. A takto to podle mě v zemi vydrží bezpečně, plán je 18let.
Martin
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 184.193 (?), 22.5.2016 17:02
Téma zajímavé, tak se také připojím, s dovolením Asi tak v 88 nebo 89 roce jsem také zakopával jeden demížónek - asi 3l, já byl v té době ještě mladý a slivovice byla na švýcinu svatbu nebo tak nějak od dědy. Měli sme hliněný sklep, teda podlaha. Tak na jeden rýč, prostě abych o tom věděl jen já a nenašlo se to nějak dřív . Korek sem samozřejmě voskoval, žádný další šput už nebyl. Naštěstí ve sklepě byla půda polosypká, uložení skoro na stojato, pololežato. Po skoro dvaceti letech korek suchem sborcený, ne úplně teda, v láhvi znatelně ubylo, ale chuť a barva byla výborná - trochu štěstí Barva zřejmě od korku, nebo...? Byla celou dobu ve tmě. Chuť samozřejmě neostrá spíš trochu likérová, ale ještě dost silná tak určitě 45%, určitě zajímavá. Nějak tak doporučuju, jen to musí správně klapnout. Zrání v soudku nemám zkušenosti, ale nemám rád whiskovou dřevitou příchuť, takže také asi záleží do jakého soudku - od čeho, nejlépe asi od vermutu.
Tak ať se vám daří Kryštof (Brněnsko)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|