Jak zakopat slivovici
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 232.147 (?), 15.11.2012 14:40
Ač laik, dovolím si poznamenat, že víno se zásadně ukládá naležato, aby byl korek namočený. Jinak hrozí jeho vyschnutí a netěsnost!!!
|
|
|
|
|
|
|
host - 15.215 (?), 11.6.2015 12:21
AHOJ.
Měli jsme zakopané lahve mnoho let (13let) a vykopali na 18tiny dcery.
Bylo to u baráku od páté žuly ve zdi dál.Něco zalité voskem, který se stejně rospadl a všude byl z toho bordel, něco jen zazátkováné, na něčem jen kovový uzávěr.Bylo to tak 20-30 čísel pod povrchem.Ale zabalené v igelitech.Úbytků jsem si nevšiml a nějakého vylepšení také ne.Bylo tam také kdeco, tak zapomeňte, že potom vykopete vizoura.
Ale jako oslavný rituál - super věc. Také to nutkání - vykopat dřív nebo vydržet... to je věc. Když to dáte do sklepa, snadno se to poruší a vysaje dřív.
Tak si z toho zas nedělejte takovou hlavu.Sklo v zemi bude navěky, pokud ho dopad meteoritu nepřetaví... nakonec zase na sklo.
Raduza
|
|
|
|
|
|
|
host - 69.165 (?), 23.4.2012 18:35
narodila se mi dcera a tak jsem dostal stejný nápad.
jak a v čem slivku zakopat mám celkem jasno, zajímalo by mne zda nechat v lahvi vzduchovou bublinu, nebo lahev dolít po hrdlo?
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 24.4.2012 7:59
To záleží na tom, jak budete nádobu uzavírat. Když zátkou, tak to bez té bubliny asi neoůjde (buď tam tu zátku nedostanete, nebo vám praskne "hrdlo"). Když kovovým uzávěrem, můžete i bez té bubliny. Ale většinou se ta bublina v nádobě nechává, při případné změně teploty (a tím změně objemu kapaliny v nádobě), slouží jako "polštář".
Přeji dobré pořízení.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 26.4.2012 18:21
Ano, skvělá připomínka, děkuji a lituji, že se mě to netýká, škoda. Považuji zakopování destilátů za relikt minulosti, není pro to žádný exaktní důvod, proč by se dnes mělo v rodinách vers. blízcí příbuzní tak často krást? V 18. a 19. století to snad jakýsi smysl mělo, kdo uměl a také mohl resp. měl příležitost nějaký ten destilát udělat? Ale dnes, kdy jen v naší zemi máme přes 500 palíren a obchodní řetězce jsou zahlceny "dětskými koutky", jak říká manželka, přehlídkami vín a lihovin, pravda asi bych si destilát nevybral. Takže: Studený sklep, kovovou zátku a často nenavštěvovat, alkoholy se děsně vypařují. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 225.76 (?), 3.5.2012 1:17
Slivovica sa zakopávala z dvoch dôvodov:
1. aby mala stabilnú teplotu
2. aby nebola po ruke a tak rýchlo sa nemíňala
Zvážte ide to aj ináč ako zakopať.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 3.5.2012 17:10
Tak to mě zajímá: Co je pro Vás stabilní teplota? Tedy jaká je ta nejvhodnější telota pro uchovávání slivovice? Chcete-li, jak hluboko je třeba slivovici zakopat, aby tato "vhodná teplota" byla garantována? Samozřejmě, že je třeby zvážit geomorfologii, takže je to v každém místě naší země trochu jinak. Dále, opravdu si myslíte, že je v naší zemi, včetně Slovenska tak málo vhodných sklepů? Takže znova: Co je pro Vás "nejvhodnější teplota pro uchovávní slivovice"? Pro mě 18 °C, ale nechci Vám to vnucovat. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|