Ono to vlastně žádné tajemnství není. Tato informace, jak zjemnit např. 40% roztok lihu bez ohledu na jeho provenienci, spočívá podle autoru Grégr, Uher: Průmyslová výroba lihovin, v přídavku aktivního uhlí. Hned upozorňuji na to, že není problém uhlí přidat, problém je ho odstranit - filtrace. Je mnoho desítek druhů aktivního uhlí, vhodný typ je např. CW-20, které je velmi běžné a chemikům všude dostupné. Pravděpodobně by se dalo použít i tzv. živočišné uhlí, ovšem muselo by se např. v hmoždíři dobře rozetřít. Doporučované množství je asi 1 - 1,5 pol. lž. na 4 l 40% lihu po dobu 7 - 10 dní. Podstata zjemňování lihu aktivním uhlím spočívá v adsorpci ethanolu na povrchu uhlí. Má obrovský povrch, přibližně 500 m2/g. Zachycené molekuly EtOH podléhají oxidaci a následným reakcím, vzniká celá plejáda dalších sloučenin v množství méně nežli 10 ppm, které se desorbují a uvolňují místo dalším. Je doporučováno občasné zamíchání sedimentovaného uhlí, zhruba po týdnu se uhlí nechá sedimentovat a zjemněný roztok lihu se stáhne hadičkou (zhebruje). Zbytek nad uhlím se musí zfiltrovat možná několikrát přes tentýž kávový filtr, nejvhodnější je filtrační přepážka z křemeliny, ale tato filtrační hmota je dostupná jen chemikům - méně zkušeným poradím jak na to. slosar-petr@seznam.cz