Jablkovy kvas
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?) 27.9.2018 9:15
Jo, pevný podíl plave vždy při kvašení nebo dokvašování. Ale ne proto, že by byl lehčí, ale proto, že je nadnášen CO2!!!
Nadnášený je, to je pravda, ale pravda je i to, že jablka - na rozdíl třeba od hrušek - jsou lehčí než voda a na vodě plavou. To platí i o rozdrcených jablkách ještě před začátkem kvašení, než se vůbec začne CO2 tvořit. Zakládáte-li jablkový kvas - ať s vodou nebo z čistých jablek, pevný podíl plave od začátku nahoře. V průběhu kvašení dojde k cytolýze rostlinných buněk a úniku lehčích komponent - např. vzduchových vakuol. Pevný podíl se stane těžším a přestane-li být nadnášen, může klesnout na dno. Jistou roli hraje i to, že šťáva s alkoholem má menší hustotu než s cukry.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 254.139 (?), 25.9.2018 19:38, zobrazeno: 48383x
ahojte, mam otazku. mam zalozeny jablkovy kvas 18.8.2018, bez cukru a ziadnych prisad, mam tam kvasnu zatku a dnes mi ukazal refraktomer 7-8 Bx. to vsak nie je problem, kvas je aj pekny, bez plesni, ale sa mi zda stale na vrchu dost husty. myslite ze mozem este teraz po 5 tyznoch pridat enzym na lepsi rozklad kvasu alebo uz to nechat tak?
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.119 (?), 25.9.2018 19:53
Když jste ho tam nepřidal hned při přípravě, je zbytečné jej tam teď přidávat!! Chce to vydržet, ono se to podá!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 237.32 (?), 26.9.2018 8:30
dakujem vsetkym za odpoved. este jedna vec by ma zaujimala, davate dole vrchny kolac pred palenim? alebo ho mozem nechat?
|
|
|
|
|
|
|
host - 61.186 (?), 26.9.2018 8:54
Jo, pevný podíl plave vždy při kvašení nebo dokvašování. Ale ne proto, že by byl lehčí, ale proto, že je nadnášen CO2!!!
A až na pár výjimek po dokvašení začíná klesat kde dnu a odshora se začíná objevovat čím dál čistější tekutina což je známkou dokončeného kvašení.
Domácí ovocní vinaři to dobře znají.
Ale zakladatelům nízkocukernatých kvasů, odpůrcům utěsněných sudů s bublátky, přikyselování.., nejde takový postup, čekání na to, doporučit.
U nich musí platit primitivní pravidlo, že jak v sudu zhasne plamínek tak co nejdřív do palírny.
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 26.9.2018 10:28
U nich musí platit primitivní pravidlo, že jak v sudu zhasne plamínek tak co nejdřív do palírny
Opravil bych - jak v sudu nezhasne plamínek...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 27.9.2018 9:15
Jo, pevný podíl plave vždy při kvašení nebo dokvašování. Ale ne proto, že by byl lehčí, ale proto, že je nadnášen CO2!!!
Nadnášený je, to je pravda, ale pravda je i to, že jablka - na rozdíl třeba od hrušek - jsou lehčí než voda a na vodě plavou. To platí i o rozdrcených jablkách ještě před začátkem kvašení, než se vůbec začne CO2 tvořit. Zakládáte-li jablkový kvas - ať s vodou nebo z čistých jablek, pevný podíl plave od začátku nahoře. V průběhu kvašení dojde k cytolýze rostlinných buněk a úniku lehčích komponent - např. vzduchových vakuol. Pevný podíl se stane těžším a přestane-li být nadnášen, může klesnout na dno. Jistou roli hraje i to, že šťáva s alkoholem má menší hustotu než s cukry.
|
|
|
|
|
|
|
host - 68.76 (?), 26.9.2018 17:43
Kde a jake se ty enzymy daji sehnat?
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.192 (?), 27.9.2018 8:19
Za ten plamínek se velmi omlouvám a děkuji za opravu protože někdo by tomu mohl asi i uvěřit.., protože...:
Kde a jake se ty enzymy daji sehnat?
Nevím jak komu, ale mi se při čtení podobných témat tady na zahradě už dlouho zobrazuje reklama - alkoholesence.cz
A tam spoustu takových věcí nabízejí. Podle mého názoru, i když je moc nesleduji, se hodně lepší a na rozdíl od jejích začátků začínají, nebo už jsou, na úrovni. A komu vadí jejich vysoké ceny může se tam aspoň poučit a pak hledat jinde.
P.S. Totéž platí i o jiném vlákně o Turbokvasinkách...
Kdyby byl dotaz a diskuze na praktické zkušenosti s nimi bylo by to určitě přínosné, ale takové tláchání...
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|