Jablečný kvas
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.215 (?), 5.11.2011 22:55, zobrazeno: 65846x
mám takový problém, mám 4 sudy po 200l kvasu. Všechny byly plněny ve stejnou dobu a přidáno 2kg cukru do každé. Dnes jsem měřil cukernatost a 1sud měl 2,5, druhý 2, třetí 1 a čtvrtý 5. Ted totálně nevím co s tím. nejsem až takový profík ale toto se mi nikdy nestalo. Díky za každou radu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 6.11.2011 0:40
Není čeho se obávat, protože jablečný kvas je velmi stabilní, takže si rozdílů v cukernatosti tak nevšímejte. Do palírny to vidím tak na leden. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 7.11.2011 9:14
Vyzkoušejte, jestli poslední sud ještě kvasí (poslechem, čichem, svíčkou). Pokud ano, můžete v klidu vyčkat, jak radí p. Ing. Šlosar.
I když hotový jablečný kvas do ledna asi vydrží, neuděláte velkou chybu, když jej vypálíte dříve.
Jistou možností podpořit kvašení v nejsladším sudu (stojí-li v chladnu) je zahřátí jeho obsahu - třeba ponořením lahví s teplou vodou. Sám jsem to ale nezkoušel,, neobejde se to bez nežádoucího provzdušnění kvasu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.222 (?), 8.11.2011 8:46
pekny den, poprve a take defacto na zkousku jsem na jemno namlel pozdni sladka jablka jonatany. Cista a bez stopek. Je jich ze 3/4 plny 100L hobok. Je to teprve od nedele. Prosim o radu, mam to necim zalit, zda se mi to dost suche. Dekuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.10 (?), 8.11.2011 10:17
Dekuji za rychlou odpoved, ono je to zatim cerstve, mlecne pruhledny hobok dava moznost sledovat pripadnou hladinu (mel jsem v nem svestky a bylo krasne mozne sledovat od pocatku proces a celkove zastavneni).
Ted to vypada opravdu hodne suse. Most bohuzel k dispozici nemam, leda ze bych koupil.
Slo mi o to, zdali muzu prilit urcite mnozstvi prevarene vychladle vody s urcitym mnozstvim cukru. (pripadne kolik)
Diky za zpravu
|
|
|
|
|
|
|
host - 106.20 (?), 8.11.2011 11:54
Dobrý den, rád bych trochu přispěl k této tématice. Loni, jelikož nebyly švestky, jsem poprvé nakládal jablka, Přestože měly výbornou cukernatost, neměly vůbec žádnou šťávu i po vykvašení to byla hustá kaše. Jablkovice z toho byla výborná, pouze při přečerpávání do kotle v palírně jsme museli hadicí připouštět vodu, jelikož čerpadlo kvas nebralo. Samotného by mne tedy zajímalo, jestli je přidání vody zpočátku vůbec důležité.Děkuji za odpověď
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.252 (?), 8.11.2011 16:53
Pálím desítky let a ovoce se zásadně nemyje - pokud není výslovně od hlíny! Na ovoci jsou přirozené kvasinky které napomůžou rychlému kvašení kvasu! Takže zbytečná práce!
Převařená voda do kvasu? Voda normál teplá z vodovodu do ní případně rozmíchat pořádně cukr a zalít kvas v sudu. Do 200L sudu dávám 4kg cukru a cca 12L vody.
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.10 (?), 8.11.2011 17:21
Nikdo tady jabka s blatem neresi..
Ja se ptam na to co mam dat na drt popr. nalit, je sucha jak pepr a odspodu se zadna stava za tech 4 dny nevytvorila! cili to asi nebude jeste pracovat. tlacit na to taky asi nechci, jednak nemam cim a taky si to nedovedu predstavit, je to dost udusane vlastni vahou.
cili kdyz mi nekdo rekne at na to vykasu, tak se nato vykaslu a dam tomu cas.
Za sebe jsem chtel pouze slyset, napr: zalij to tak, ze na 100l dej to a to.., nebo jeste pockej tyden dva, kolik se utvori vlastni stavy a pak to dolej tim a takhe.
Nic vic nic mene k tematu.
Diky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|