Hruškový kvas, konec kvašení



host - 243.114 (?)
10.10.2017 22:13

Možná je to důsledek 40 let pálení, ale zcela zjevně nechápete psaný text. Pisatel hruškový kvas přisladil, kvasilo to do doby, dokud nezačal být obsah alkoholu toxický pro kvasinky. Protože na začátku byl obsah cukru příliš vysoký, zůstává v kvasu ještě hodně zbytkového cukru. Přilitím vody by se snížila koncentrace alkoholu v kvasu a teoreticky by mohl ještě nějaký cukr prokvasit...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 160.157 (?), 6.10.2017 13:07, zobrazeno: 35243x

Dobrý den pánové,

chtěl bych Vás poprosit o radu. Založil jsem hruškový kvas, na začátku jsem naměřil 21Bx, přidal ušlechtilé kvasnice a po začátku kvašení (cca za druhý den) jsem hermeticky uzavřel a nechal hadičku na ucházení CO2. Takto to kvasilo cca 6 dní a přestalo. Otevřel jsem a naměřil 9Bx, kvas krásný, deka bez náznaků nějaké vady. Domníval jsem se, že kvas pořád pracuje, ale třeba nádoba není úplně hermeticky uzavřená a tak může CO2 unikat někde jinde. Zase jsem zavřel a po 4 dnech a kvas beze změny, 9Bx. Otázka co s tím teď? Promíchat, přidat živnou sůl, zase kvasinky nebo už vypálit? Jinak uskladněno v místnosti se stálou teplotou 17-19st.C.

Děkuji za radu.

Jiří 

   
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 187.206 (?), 6.10.2017 23:11

21Bx u hruškového kvasu?? Opravdu?? Nějak se mi nezdá tak vysoká hodnota bez přídavku cukru. Orientační měření vínoměrem bylo?

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 7.10.2017 8:47

Jestliže jste měl 21% cukru v hruškovém (doslazeném) kvasu, měl jste hodnotu pozdního sběru vinných hroznů. Pak je neprokvašený zbytkový cukr vcelku logický.

      
host - 160.157 (?), 7.10.2017 10:38

Děkuji za reakci, cukry jsem vskutku přidával, a to 3kg/100kg. Minulý rok se mně kvas pokazil, neprokvasil vůbec, tak jsem tento rok cukr přidal a taky kvasinky ušlechtilé. Nepřidával jsem ale živnou sůl a ani jsem neupravoval Ph.

   
host - 159.180 (?), 10.10.2017 13:53

Ptáte se, co s tím.

Kdyby to byl můj kvas a kdybych měl teplotu v místnosti, kterou uvádíte, přilil bych kýbl velmi vlažné vody (abych trochu snížil lihovitost v kvasu) a nechal to tak ještě týden - snad by se to trochu rozbublalo. Pak bych znovu změřil - a asi šel s kvasem ke kotli.

Ale co čtenář, to jiný názor.

      
host - 33.3 (?), 10.10.2017 16:06

Pokud hrusky obsahuji malo cukru    nepomuze zadna vlazna voda hned na zacatku jste mel pridat cukr    hrusky jsou potvora kdyz si nepohlidate kvaseni ktere trva max 4 tydny kvas z octovati a muzete ho v palenici vylit do kanalu

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 10.10.2017 17:31

Jakéhopak málo cukru? Kvas měl při zakládání 21 Brix, to je podle Vás málo a do takového byste ještě přidával další cukr?

            
host - 33.3 (?), 10.10.2017 18:58

Kdyz to nekvasi je to mala cukernatost    jakasi Brix me nic nerika ani neznam    palim 40 roku   po starem zpusobu nikdy jsem nemel problemys kvasem   mozna na Vysocine tomu rozimi vic nez ve stredni morave a otazka koilik jste napalil palenky za svuj zivot 

               
host - 243.114 (?), 10.10.2017 22:13

Možná je to důsledek 40 let pálení, ale zcela zjevně nechápete psaný text. Pisatel hruškový kvas přisladil, kvasilo to do doby, dokud nezačal být obsah alkoholu toxický pro kvasinky. Protože na začátku byl obsah cukru příliš vysoký, zůstává v kvasu ještě hodně zbytkového cukru. Přilitím vody by se snížila koncentrace alkoholu v kvasu a teoreticky by mohl ještě nějaký cukr prokvasit...

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 10.10.2017 22:57

otazka koilik jste napalil palenky za svuj zivot...

V tom jste lepší. Poprvé jsem pálil až roku 1983. Jinak souhlasím s názorem, že veškerý cukr neprokvasil a lepší než přislazovat by bylo kvas naředit anebo zbytkový cukr obětovat a jít pálit.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika