Hruškovice
|
|
 |
 |
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?) 30.10.2018 20:50
Je mi jasné, že popisovat stav kvasu takto nadálku je prakticky k ničemu, ale uvítám přesto názory na další postup - v sobotu jsem objednaný do pěstitelské pálenice s výše focenými 4 bečkami hrušek. Dnes jsem je kontroloval a zkusil odebrat vzorky kvasu z asi 30 cm hloubky. Kvas je slabě cítit po alkoholu, ale i trochu nakysle. Chuťově není hořký, spíše nevýrazný s mírně nakyslou až neurčitou chutí, v konzistenci došlo k výrazné separaci kapalné a kašovité fáze, přičemž u jedné je nahoře deka, v ostatních nahoře kapalina. Na všech se vyskytuje více či méně vrstvička křísu.
Protože nepotřebuji a nestojím o podřadnou pálenku, zvažuji zda vůbec do pálenice jít a zda je šance z takového kvasu získat něco kvalitního.
Po dotazu v pálenici mi bylo pouze odpovězeno, že to se uvidí, až se kvas začne zahřívat podle acetonového zápachu...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář (109) - 187.206 (?), 20.10.2018 22:54
Veliká škoda((co s tím ale nevím, Ale lepší této situaci asi předejít. Letos se hrušek urodilo, tak jsem jeden 60 litrový soudek s 0,5 kg cukru, kvasinkami, trochou enzymu a polévkovou lžící kyseliny citronové po týdnu bouřlivějšího kvašení s každodením mícháním "obětoval" na zkoušku, kolik vydrží a klasicky zavřel na sponu a dal funkční kvasnou zátku. No a uklidil a schválně nechal 11 týdnů. Uskladněno v místnosti, kde kolísala teplota mezi 15 - 20°C. Hladina v zátce chodila i do mínusu v závislosti na teplotě. A byl jsem velmi překvapen že kvas byl naprosto v pořádku. Voňavý a pitelný) takový silnější hruškový cíder) refraktometr ukázal 8 Bx a lihoměr 10%. Výtěžnost 0,66 litru z 10 litrů. Ostatní kvasy jsem pálil po sedmi týdnech. Všechny bych je asi nenechal tak dlouho, bál jsem se. Hrušky byly zralé klepané letní a vykrájené jadřince, podrcené zednickým míchadlem ve vrtačce. Bez přidané vody. Kvasinky rozkvašené v půl litru moštu.
Takže si myslím, že když jsou sudy s kvasem na 100% utěsněny a pod kvasnou zátkou, tak za předpokladu čistoty při zpracování onen bílý křís nehrozí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.190 (?), 21.10.2018 9:01
Neuvedl jste jak je ten 2. kvas starý. Ještě než kvas vyhodite, tak vytáhněte hadičkou ode dna tekutinu, pokud je kvas zoctovatělý, tak po přičichnutí i ochutnání to je přesně jako slabší ocet, to musíte poznat. Pokud máte vínoměr, tak štamrdli přefiltrujte přes nějakou vatu nebo látku, at je tekutina čistá a změřte množství alkoholu. Vínomer stojí cca 120 Kč a na orientační změření vykvašeného kvasu je dostatečný. Mělo by to mít tak 6 - 8 proc. alkoholu. Bílý povlak už jsem taky v minulosti na hruškách měl a ne vždy to znamená, že kvas je celý k ničemu, stačí odebrat a vyhodit pořádně deku. Honza
|
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?), 21.10.2018 18:42
Ten první hruškový kvas, který vypadá jakžtakž byl založen někdy koncem srpna asi - ten už je ve studeném sklepě. Ty další 3 s nakyslou příchutí v průběhu září, asi 4 týdny +-. Dnes jsem je taky dal do chladna (10st), čichal jsem k nim a nějaký alkohol tam je. Objednán s hruškama jsem na začátek listopadu. Zítra tam zavolám, jestli to jsou schopni proměřit. Hruškovici jsem už roky nedělal a těšil jsem se na její výjimečnou chuť - rozhodně nechci pálit nějaký odporný alkohol, kterého bych se pak zbavoval.
Příště, jestli nějaké bude, tam nemilosrdně nacpu cukr a kyselinu.
jablka jsou bez problému, takže připravený nový dubový soudek snad nezůstane ladem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?), 30.10.2018 20:50
Je mi jasné, že popisovat stav kvasu takto nadálku je prakticky k ničemu, ale uvítám přesto názory na další postup - v sobotu jsem objednaný do pěstitelské pálenice s výše focenými 4 bečkami hrušek. Dnes jsem je kontroloval a zkusil odebrat vzorky kvasu z asi 30 cm hloubky. Kvas je slabě cítit po alkoholu, ale i trochu nakysle. Chuťově není hořký, spíše nevýrazný s mírně nakyslou až neurčitou chutí, v konzistenci došlo k výrazné separaci kapalné a kašovité fáze, přičemž u jedné je nahoře deka, v ostatních nahoře kapalina. Na všech se vyskytuje více či méně vrstvička křísu.
Protože nepotřebuji a nestojím o podřadnou pálenku, zvažuji zda vůbec do pálenice jít a zda je šance z takového kvasu získat něco kvalitního.
Po dotazu v pálenici mi bylo pouze odpovězeno, že to se uvidí, až se kvas začne zahřívat podle acetonového zápachu...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.187 (?), 30.10.2018 23:50
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 200.242 (?), 17.11.2018 16:20
Ahoj mam asi kvas hotový, ovoce je propadle na dně a stává je navrchu.Kvasilo to 6 týdnů. Měřil jsem cukr a jsem cca na 7%.nevim jestli se ještě da něco udělat aby bylo cukru méně. Díky za radu Dušan
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|