Hruškovice
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 205.70 (?), 18.10.2011 15:07
Zatím vždycky se nám hruškovice povedla proto nás to tento rok překvapilo, po prvním pálení byla lahodná, nahořklou chut má až po druhém pálení a naředění.Hrušky byly zralé a bez stopek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.34 (?), 12.10.2018 0:21
dobry den,
pisete: "hrušky musí být v bezvadně zralé formě, nikoli v přezrálé"
preco nie prezrete? a co take hrusky "hnilicky" (neviem ako sa volaju cesky) - tie ked dozreju tak su vlastne "prezrete"-ale prave vtedy ked ich vnutro hnedne a zacina sa rozpadat az "roztekat" stratia trpkost a ziskaju svoju intenzivnu sladkost a chut - povedal by som ze prave vtedy su vhodne do kvasu. Raz som ochutnal popadane dive hrusky - male bobule - tie ktore mali vnitro este biele boli bez vynimky trpke a pomerne kysle, ale tie ktore uz mali duzinu hnedu (nie zhnitu!!) mali intenzivnu sladku chut a vonu - taku medovo-orieskovu - az si viem predstavit ako uzasne by to chutilo v destilate.. a prave tie prezrete-zhnilicene hnilicky maju velmi podobnu, aj ked zdaleka nie tak intenzivnu chut.
Raz som dostal flasu hruskovice - asi bola cerstva lebo dobre nechutila tak som ju ako neznalec nechal tak (vypalena niekde na lazoch na domacom riade-povazoval som ju za velmi nekvalitnu), ked som sa porezal tak som ju pouzil ako dezinfekciu... Po par rokoch ked odlezala je uzasna - v pozadi je presne ta medovo-orieskova chut (kvoli nej by sa z tym hruskovym kvasom naozaj oplatilo zabavat). Zial uz z nej mam iba zbytok, nie som znalec, ale z pohladu laika - vela lepsich domacich paleniek som nepil...
Michal
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 18.10.2011 17:52
Něco zavařit, něco po dozrátí usušit na pracharandu.40 kg je na pálení dost málo, snad podrtit a smíchat kvas s jablky.Teď už se pálí většinou švestky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.36 (?), 19.10.2011 8:41
... jak se říká "dobrá rada nad zlato", ale myslím (po jednom měsíci co uběhlo od zveřejnění původního příspěvku), že ty hrušky již ztratily původní tvar, takže na zaváření a sušení se již asi nehodí... přeji hezký den.
|
|
 |
|
 |
 |
|
robo27 - (30) - 56.72 (?), 14.10.2018 10:56
Dobrý deň
mám hruškový kvas asi 4 týždne. Cukornatosť okolo 4 percentá ale neviem či to dobre meria... NA chuť je kvas už celkom kyslí a vonia pekne po hruškách. Z hora koláč vyzerá viď foto. Takže už páliť? Pri pálení sa ten vrchný koláč vyhadzuje?
Ďakujem
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.34 (?), 16.10.2018 23:31
Zdravím, vidím že Vám zatiaľ nikto neodpovedal a hoci ste uz pridávali dotaz do dvoch diskusií, tak skúsim odpovedať, hoci nemám skúsenosti s hruškovým kvasom. Možno to oživí diskusiu.
Ak ste nameral 4 Brix a máte kvas už štyri týždne a na chuť je kyslý, ja by som už nečakal -radšej by som obetoval nejaký ten cukor - radšej ako prísť o celý kvas alebo vypáliť nejaký smrad. Vrch kvasu samozrejme odobrať-je to asi samozrejmosť u všetkých kvasov.
Ale skúste napísať presnejšie - či ste docukroval-ak áno tak koľko, či ste oksľoval kvas alebo nie, pridané kvasinky, enzým atď., akú teplotu máte tam kde je kvas, čím ste nameral tie 4 % cukru... snáď zareagijú znalci.
Držím palce - hruškovicu a marhuľovicu považujem za najlepšie pálenky, ale nemám sa ako dostať ku surovine. Takže veľa zdaru
Michal
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.190 (?), 18.10.2018 0:43
Přesně jak píše Michal z fotky a minima informací se těžko usuzuje a radí. Nejdůležitější je zda to ještě kvasí, významný únik CO2 a kvasná zátka Ti kvas ochraní, stačí přivonět a poslouchat bublání. Pokud nemáš zkušenosti, tak zapalovač nebo svíčku na vrchní hranu sudu, jakmile zhasne je ještě dostatečný unik CO2. Podle fotky (bílé skvrny), době kvašení a zbytkovému cukru doporučuju zbytečně neváhat a pálit, o to spíš pokud jsi kvas nijak neupravoval. Jen pro příklad loni jsem měl hruškový kvas v garáži cca 18 až 20 stupnu. Bez přídavku kvasinek, živné soli, kyseliny prostě nic. Dopadlo to mizerně, většina mi zoctovatěla asi po 4 až 5ti týdnechi, do te doby se mi to nikdy nestalo. To bylo poprvé a naposledy, co jsem dělal hruškový kvas bez přídavku osmoticky odolných kvasinek, živné soli a cukru. A to jsem i měřil štávu cukroměrem a měla asi 6 proc. Letos mám hrušky venku ve stínu na severní straně domu, teploty spíše nižší v noci i kolem 5 stupnu, přes den max 20, ale to se nestihne prohřát, přidal jsem živnou sůl, osmoticky odolné kvasinky co makaj super už od 8 st celsia a cukru 1 kg na 100 litrů. Už kvasí 5 týdnu, klobouk stále krásně zdravý, kvas nádherně voní i chutná. Bublají jako blázen a po přičichnutí dostanu pěknou facku. Cukr neměřím, je to zbytečné, jak bylo psáno v jiných částech diskuze, cukroměr je z důvodu ruzneho poměru alkoholu v kvasech nepřesný a refrakto. nemám. Ale smyly se dá přesně poznat konec. Se vždycky rozepíšu :-), ale to proto, že sám vím, jak pro mě byly před lety jakekoliv informace důležité. Přeju ať to dobře dopadne. Honza.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?), 20.10.2018 22:08
Tak jsem ty hrušky asi nezvládl ! Letos se po dlouhé době urodilo i hrušek a tak jsem krom jablek zpracoval i 4 bečky hrušek.
U první z planých hrušek jsem použil kvasinky a živnou sůl a kyselinu citronovou + trochu dolil vodou s asi 0,5kg cukru. Ten jediný kvas působí použitelným dojmem a to měl na začátku asi 11 Brix. Na hoře je stále deka.
Pak přišly na řadu 3 bečky Williamska a Konference. Zde jsem taky dolil drť vodou s max. 0,5 kg cukru na bečku a naočkoval trochou prvního kvasu.Kyselinu jsem neřešil, pouze jsem do každé bečky přidal pár jablek, což se mi v minulosti osvědčilo. Nad dekou je kapalina potažená křísem, divná vůně, nakyslá chuť. Brix dnes prakticky neměřitelné. Asi jsem do toho měl navalit cukr a něco kyseliny.
Tak přemýšlím, jestli 3 bečky rovnou zlikvidovat na kompostu, asi ano, nepotřebuju v lahvi břečku. Viz fota
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|